Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen

Vertrouwen agrariërs neemt toe, maar niet bij opengrondstuinbouw

dinsdag 16 mei 2017

Het vertrouwen van land- en tuinbouwers is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gestegen. Daarmee blijft het vertrouwen sinds het tweede kwartaal van vorig jaar groeien. Dat blijkt uit de Agro Vertrouwensindex.

De stemmingsindex, die ondernemers bevraagt over de huidige situatie op hun bedrijf, is in het eerste kwartaal van 2017 nagenoeg gelijk gebleven. De index over de verwachte toekomstige situatie (over twee à drie jaar) op het bedrijf is met vijf punten gestegen. Deze twee indexen bepalen samen de Agro Vertrouwensindex.

Vollegrondsteelt
Hoewel de stemmingsindex van de land- en tuinbouw nagenoeg gelijk bleef, veranderde de stemming in de onderliggende sectoren wel. Ondernemers in de opengrondstuinbouw, waar ook de boomkwekerij onder valt, zijn bijvoorbeeld minder tevreden over de huidige situatie op het bedrijf; deze stemmingsindex daalde sterk.

In het vierde kwartaal van vorig jaar was bij deze groep een sterke stijging in de vertrouwensindex te zien, maar deze stijgende lijn zet niet door. Het vertrouwen onder deze groep is desondanks de op een na hoogste waarde in de afgelopen vier jaar. Bij onder meer glastuinders zet de stijgende lijn voort. De glastuinders, opengrondstuinbouw en met name de melkveehouderij schatten hun situatie over twee à drie jaar rooskleuriger in.

Stemming afgelopen jaar
Naast de stemmingsindex en de verwachting de middellange termijn wordt ook de mening gevraagd over de bedrijfssituatie in de afgelopen en de komende twaalf maanden (zog. conjunctuurindex). Ondernemers in de land- en tuinbouw zijn bij de laatste meting wat positiever over de afgelopen 12 maanden. Er waren net zoveel agrariërs positief dan negatief. Bij 11 eerdere metingen waren er meer ondernemers negatief dan positief. Boeren en tuinders waren met name positiever over de opbrengstprijs en hun productie. Over de komende 12 maanden zijn ze net iets meer positief dan negatief. Deze index steeg van -1 naar +4 punten. Agrariërs zijn vooral positiever over hun verwachtte productie.

door Kelly Kuenen


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
International Perennial Plant Conference
Datum: vrijdag 9 februari 2018
Locatie: Grünberg (D)
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...