Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad+Groen

'Gezond bodemleven kan bijdragen aan duurzame landbouw'

donderdag 18 mei 2017

Een gezond bodemleven kan bijdragen aan duurzame landbouw, die naast een goede opbrengst ook ziektes in toom houdt en koolstof en stikstof vastlegt. Dat betoogt prof. Gerlinde De Deyn in haar inauguratie aan Wageningen University & Research op 18 mei.

In het huidige intensief beheerde landbouwsysteem bepaalt de mens in hoge mate de bodemcondities. 'Snelgroeiende, hoogproductieve gewassen, minerale meststoffen, veel bodembewerking door bijvoorbeeld ploegen en de inzet van pesticiden hebben belangrijke nadelen. Het systeem is soortenarm, er is een hoog risico op nutriëntenverlies en uitstoot van broeikasgassen, terwijl ook pesticides ongewenste bijeffecten kunnen hebben', aldus prof. De Deyn.

Minder input
Wanneer een landbouwsysteem minder input (zoals kunstmest) ontvangt, is het rijker aan plant- en bodemleven. De bodemprocessen moeten de bodemvruchtbaarheid op peil houden. 'In experimenten met grasland blijkt dat hoe rijker de biodiversiteit (aantal plantensoorten) is, hoe hoger de opbrengst van het totale grasland. Bovendien valt het op dat bepaalde soortcombinaties leiden tot extra hoge opbrengsten. Elke soort levert een specifieke bijdrage die de soort in isolement niet kan waarmaken, zoals bescherming tegen een ziekte of betere opname van voedingstoffen en water', zegt prof. De Deyn.

Feedback van planten
'We moeten ons realiseren dat plantengroei de bodem verandert door bijvoorbeeld de toevoeging van organische stof in de vorm van worteluitscheidingen en dode plantenresten die achterblijven in de bodem na de oogst. Het bodemleven reageert daarop - ze geven als het ware feedback naar de plant in een volgende generatie die daardoor extra goed of juist slechter groeit. Het onderzoek hiernaar moet leiden tot een voorspelling van zulke terugkoppelingseffecten. Daaruit moet straks blijken welke soortcombinaties meer opbrengen dan monoculturen', aldus prof. De Deyn.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2017
Datum: woensdag 23 augustus 2017
Tijd: 23 augustus t/m 26 augustus 2017
Locatie: International Trade Centre, Boskoop-Hazerswoud
Lees meer...
Studiedag 'kwaliteit in de openbare ruimte'
Datum: donderdag 31 augustus 2017
Tijd: 10:00 - 16:30
Locatie: Ebben Inspyrium, Cuijk
Lees meer...