Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen

Xylella zet ‘voet’ op vasteland Spanje, en ander nieuws over 'olijfpest'

woensdag 2 augustus 2017

Na vondsten op Spaanse eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza, heeft de bacterie Xylella fastidiosa ook het vasteland bereikt. Dat meldt de Europese Commissie.

In juni werd de bacterie aangetroffen in amandelbomen in Alicante, aan de oostkust van Spanje. In juli werd de bacterie vervolgens ook gevonden in een amandelbomenveld één kilometer van de eerste locatie. De autoriteiten hebben een bufferzone van tien kilometer om de vindplaats ingesteld.

Momenteel wordt onderzocht hoe de bacterie daar terecht is gekomen. Welke subspecies hier gevonden is, wordt op de site van de commissie niet vermeld. Op de Spaanse eilanden werden in totaal drie subspecies aangetroffen. Binnen de EU is Xylella fastidiosa momenteel gesignaleerd in Italië, Spanje, Frankrijk en Duitsland. In ons buurland bleef het vooralsnog bij één vondst in een gepotte oleander bij een kwekerij in Saksen, tegen de grens met Polen en Tsjechië.

Britten mijden import
In Engeland hebben verschillende leden van de Horticultural Trades Association, waaronder kwekers, tuincentra en hoveniers, in juli in een verklaring toegezegd geen waardplanten te kopen uit gebieden waar Xylella is aangetroffen.

In Nederland wordt gewerkt aan het bewustzijn op Xyllella in de markt en bij de consument en worden handelaren gewezen op de risico's van inkopen uit gebieden waar de bacterie is aangetroffen. Van een importverbod is geen sprake, al geldt voor veel waardplanten wel een paspoortplicht. Naar aanleiding van de laatste vondst adviseert Greenport Boskoop kwekers te stoppen met importeren uit regio's waar Xylella is aangetroffen, en reeds geïmporteerd materiaal uit die regio's te laten onderzoeken.

Gevolgen van een uitbraak
Een uitbraak van Xylella heeft als gevolg dat waardplanten binnen 100 meter van de besmetting worden vernietigd. Om de besmette zone wordt een bufferzone ingesteld van tien kilometer, binnen of vanuit deze zone mag vijf jaar lang geen verkeer van waardplanten plaatsvinden. De bekendste waardplanten van Xylella fastidiosa zijn olijfbomen, maar de volledige waardplantenlijst omvat tientallen bomen en planten.

Meer informatie over de bacterie en het Nederlandse beleid werd gepubliceerd in Boom in Business 2016-2.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
International Perennial Plant Conference
Datum: vrijdag 9 februari 2018
Locatie: Grünberg (D)
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...