Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Groundsman
Stad + Groen

Einde huis-, tuin- en keukenmiddelen voor bestrijding lijkt in zicht

vrijdag 4 augustus 2017

Nederlandse boeren en tuinders mogen binnenkort geen huis-, tuin- en keukenmiddelen (zoals bier, groene zeep, melk of schoonmaakazijn) meer inzetten tegen ziekten en plagen in hun teelten en gewassen.

Dat is een gevolg van het geleidelijk verdwijnen van de zogeheten Regeling uitzondering bestrijdingsmiddelen (RUB). Het gebruik van bijvoorbeeld bier tegen slakken moet na het verdwijnen van de RUB-lijst via de officiële toelatingsprocedures worden goedgekeurd. 'En dat kost miljoenen', waarschuwt Joris Baecke, portefeuillehouder Plantgezondheid bij LTO Nederland.

Alternatief voor chemie
Baecke weet op dit punt collega-brancheorganisatie LTO Glaskracht aan zijn zijde. Aangezien niemand exclusief eigenaar is van bier of van groene zeep, zal ook niemand voor de toelatingskosten willen opdraaien. Het gevolg is dat deze middelen niet meer beschikbaar zijn voor boeren en tuinders. Huis- tuin- en keukenproducten zijn nu in een aantal gevallen een bruikbaar en milieuvriendelijk alternatief voor chemische gewasbescherming, aldus LTO.

Nieuwe wetgeving
De RUB-lijst is jarenlang gedoogd in afwachting van nieuwe wetgeving. Die is nu aangekondigd en daarmee wordt de RUB-lijst afgebouwd: in Nederland én in de EU. Er komt straks scherpe Europese wetgeving voor professioneel gebruik van huis-, tuin- en keukenmiddelen maar ook voor diverse plantaardige extracten. Die nieuwe Europese wetgeving wil de belangen van consumenten beschermen, zodat in teelten alleen stoffen worden toegepast die veilig zijn voor mens, dier en milieu. Stoffen met een claim op een bestrijdende werking moeten vervolgens een toelatingsprocedure doorlopen. In Nederland voert het Ctgb die risicobeoordeling uit.

LTO Nederland en LTO Glaskracht roepen de regering op om een regeling te treffen zodat de belangrijkste middelen van de RUB-lijst zo snel mogelijk gratis de toelatingsprocedure kunnen doorlopen. Baecke: 'Dit is echt een zaak van algemeen belang.'

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Greentrading Zundert
Datum: maandag 15 januari 2018
Tijd: 15 januari t/m 9 februari 2018
Locatie: Diverse Locaties
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
International Perennial Plant Conference
Datum: vrijdag 9 februari 2018
Locatie: Grünberg (D)
Lees meer...
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...