Archief Agenda Adverteren Abonneren Contact Disclaimer
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
Dak & Gevel Groen
Groundsman
Stad + Groen

'Geen eenduidige oorzaak voor wintersterfte honingbijen'

maandag 11 september 2017

Onderzoek van de Universiteit Wageningen en Naturalis laat zien dat noch ziekten, noch het landschap of voedsel, noch chemische middelen als enige oorzaak van wintersterfte aangewezen kunnen worden.

Beide organisaties onderzoeken met het 'Honingbijen surveillanceprogramma' de oorzaak van de wintersterfte van honingbijen en specifiek de rol van de imker, ziekten en plagen, chemische middelen, stuifmeelbronnen en het landschap waarin de bijen vliegen. Zij analyseren een selectie dode en levende volken op bovengenoemde factoren, zodat er verbanden tussen de factoren en sterfte/overleving gevonden kunnen worden.

Hoge overleving
De overleving van honingbijen in Nederland was hoog in de winter van 2016-2017 (85,7%). De 14,3% sterfte van volken lijkt niet het gevolg van één enkele oorzaak. Kijkende over de afgelopen onderzoeksjaren blijkt dat de factoren die van belang zijn voor overleving deels gelijk blijven over de jaren (invloed van Varroamijten en virussen, invloed van landgebruik), terwijl andere factoren per jaar verschillen (stuifmeelbronnen, chemische middelen). Na het komende jaar zal de uiteindelijke balans opgemaakt worden.

Invloed chemische middelen beperkt
De aanwezigheid van neonicotinoiden en andere chemische residuen zijn als factor meegenomen in dit onderzoek, maar deze hadden geen relatie met de wintersterfte van de bijenvolken, aldus Naturalis. Uitzondering is het fungicide Tebucanozole dat in vijf volken is gevonden en daar voor iets lagere overleving zorgde. Van de 112 chemische stoffen die getest werden, werden er 14 in het wintervoer van sommige bijenvolken aangetroffen. Drie hiervan worden door imkers gebruikt voor mijtbestrijding, de andere zijn middelen die in de land- en tuinbouw voor plaagbestrijding toegepast worden. In 92 procent van de volken is geen enkele chemische stof aangetroffen in de najaarshoning.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Webinars ‘Help, ik ben werkgever!’ voor agrariërs
Datum: maandag 6 november 2017
Tijd: 6, 15, 20 & 29 november (diverse tijden)
Lees meer...
LTO Boomkwekersdag
Datum: donderdag 21 december 2017
Locatie: Voorstraat 30, 4054 MX Echteld
Lees meer...
Telermaat Open
Datum: vrijdag 12 januari 2018
Tijd: 12 en 13 januari 2018
Locatie: Boskoop
Lees meer...
IPM Essen
Datum: dinsdag 23 januari 2018
Tijd: 23 t/m 26 januari
Locatie: Messe Essen, Duitsland
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 25 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...