Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Recordaantal meldingen buxusmot

dinsdag 19 september 2017

Schreven we twee jaar geleden nog dat het erop leek dat de buxusmot aan een opmars bezig was, inmiddels kan gezegd worden dat dit inderdaad zo is. Dit jaar is de soort zelfs 'explosief toegenomen', meldt De Vlinderstichting op de site Nature Today.

Dit jaar zijn volgens De Vlinderstichting meldingen binnengekomen uit 900 kilometerhokken (signaleringsgebieden met een omvang van een vierkante kilometer). De buxusmot is inmiddels actief in het zuiden en midden van Nederland, met enkele uitschieters in de noordelijke provincies.

De eerste melding van de buxusmot (Cydalima perspectalis) was afkomstig uit Duitsland en dateert uit 2006. In 2007 werden voor het eerst waarnemingen gemeld in Nederland. De buxusmot is afkomstig uit Azië en is waarschijnlijk via transport in Europa beland. De rupsen vormen een probleem, omdat zij de buxusplanten kaalvreten. Volwassen rupsen hebben een felgroen lijfje, een zwarte kop en zijn ongeveer vier centimeter lang. De motten hebben witte vleugels met een bruine rand óf geheel bruine vleugels.

Particulieren
'Momenteel is de grote drukte voorbij. Nu zien we 2 à 3 klanten per week die hier voor komen', vertelt Chris van Velthoven, die bij Vos Capelle het verkoopadvies aan particulieren verzorgt. 'Dat komt omdat er op dit moment weinig activiteit is, de motten zijn uitgevreten en er is weinig aan de buxusplanten te zien. Als de rupsen actief zijn, dan kunnen we rekenen op 30 tot 40 klanten per dag.' De buxusmot heeft 2 tot 3 cycli per jaar, vertelt Van Velthoven. 'Eind augustus, begin september zagen we een opleving. Nu zijn er eieren gelegd, die later veranderen in poppen en motten. Waarschijnlijk vindt een nieuwe opleving plaats in het voorjaar, al is dat weersafhankelijk.' Het is ook mogelijk dat de tweede generatie rupsen al in oktober plaatsvindt, waarna deze in winterrust gaan en in voorjaar verpoppen.

Voor particulieren zijn de mogelijkheden voor bestrijding van de mot anders dan voor overheden, mede omdat overheden te maken hebben met andere regelgeving. De rupsen zijn te bestrijden met diverse bestrijdingsmiddelen, of door ze met de hand weg te halen. 'Al zullen niet veel mensen daar aan beginnen. De beste mogelijkheid voor particulieren is het afvangen van de mannelijke motten met vallen, zodat de schade gaandeweg afneemt', vertelt Van Velthoven. Afvangen kan bijvoorbeeld met Buxatrap-feromoonval van Bayer Garden of Koppert.

Overheden
Gemeenten hebben niet direct een groot probleem, omdat er relatief weinig buxussen in het openbaar groen staan, vertelt Bart van Kollenburg, adviseur van onder meer openbaar groen bij Vos Capelle. 'Wel komen we het probleem vaak tegen op landgoederen, tuinen rond een gemeentehuis of andere overheidsinstelling en kasteeltuinen. De grootste schade vinden we in het particulier groen.' Gemeenten kunnen voor de monitoring ook gebruikmaken van de Buxatrap. Bestrijding van de rupsen kan met de (natuurlijke) middelen NeemAzal-T/S en XenTari of Delfin, beide Bacillus-preparaten.

Mogelijk helpt de natuur zelf ook een handje. De Vlinderstichting meldt dat natuurlijke vijanden, zoals kauwen en eksters, de buxusmot ontdekt hebben. Ze verwacht dat de schade door de mot hierdoor de komende jaren zal verminderen.door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...