Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Boomteelt Nieuws Blog Techniek Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Pelleteerfabriek voor Friesland?

woensdag 6 december 2017

Biomassa Fryslân uit Dronryp heeft serieuze plannen om een Friese pelleteerfabriek op te richten. De fabriek gaat Fries snoei- en resthout verwerken tot brokjes voor pelletkachels en -ketels. Het gaat om een investering van zo'n € 10 miljoen. Een haalbaarheidsonderzoek is bijna afgerond, de uitkomsten zijn positief.

Ambitie
'Wij beogen een fabriek met maximaal 4 productielijnen met een productie van elk 22.500 ton pellets per jaar', vertelt directeur Niek Witteveen van Biomassa Fryslân. 'De geproduceerde pellets vervangen 50 miljoen kuub gas. Voor de pellets wordt geen hout geoogst, er wordt gewerkt met houtsnippers, zaagsel en resthout uit de regio. Nu wordt dit veelal uit Fryslân getransporteerd en elders verbrand. Dat is straks verleden tijd'.

Haalbaarheidsonderzoek
Voor het haalbaarheidsonderzoek is gesproken met veel partijen, zoals gemeenten, agrariërs en potentiële afnemers. En ook met Noardlike Fryske Wâlden, Elan en de houtverwerkende industrie. Uit de gesprekken blijkt dat er in Fryslân een behoorlijke stroom snoei- en resthout is. Er is belangstelling voor deze hernieuwbare energie. Naar verwachting is het onderzoek in februari klaar. Als de resultaten dan nog steeds positief zijn, hoopt Biomassa Fryslân eind 2019 te beginnen met de bouw van de fabriek.

Regionale bio-energieketen
Gedeputeerde Michiel Schrier is enthousiast over de plannen. 'Met de komst van de fabriek ontstaat er een regionale bio-energieketen. De brokjes van Fries snoei- en resthout zorgen straks voor warmte bij Friese organisaties en de mensen thuis. Vier lijnen in 2020 produceren bijna 15 procent van onze duurzame energiedoelstelling'.

Energietransitie
Provincie Fryslân wil haar bijdrage leveren aan de energietransitie. Daarmee sluit de provincie aan op, en draagt bij aan, nationale, Europese en wereldwijde afspraken. Kijk voor meer informatie op www.fryslan.frl/energietransitie


door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Horticontact
Datum: dinsdag 20 februari 2018
Tijd: 20 t/m 22 februari
Locatie: Evenementenhal Gorinchem
Lees meer...
Boomfeestdag
Datum: woensdag 14 maart 2018
Lees meer...
Training Kwaliteit van boomkwekerijproducten
Datum: donderdag 29 maart 2018
Tijd: 13.00 tot 17.00 uur
Locatie: Fruitpark te Ochten
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...