Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Zoektocht naar de 'groenste' kerstboom

donderdag 7 december 2017

Kunstboom of een echte boom? Nederlandse fijnspar of een Nordmann uit Denenmarken en dan met of zonder kluit? Of wordt het toch een huurboom? Allemaal vragen die een milieubewuste consument zich stelt. Nu Sinterklaas officieel uit ons land is, is de zoektocht naar de perfecte boom weer gestart.

Volgens Mariken Stolk van voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal is de impact van een kerstboom op het milieu: 'nihil'. Ook meent ze dat het onmogelijk is om dé milieuvriendelijkste boom aan te wijzen. Omdat er gewoonweg teveel factoren bij alle verschillende bomen meespelen. De milieu-impact van kunstbomen en levende bomen is erg verschillend, denk daarbij aan grondgebruik, bestrijdingsmiddelengebruik, Co2-uitstoot; zoals transport en natuurlijk de gebruikte grondstoffen.

Omrijden? Liever niet...
Hoewel er geen eenduidig antwoord is welke boom het 'groenste' is. Zijn er altijd factoren waar je rekening mee kan houden bij aanschaf. Een van de belangrijkste is de C02-uitstoot die gepaard gaat met de aanschaf van een boom. Als je 30 kilometer gaat rijden voor een huurboom om het milieu te sparen, sla je de plank mis. De autorit veroorzaakt namelijk meer klimaatimpact dan de boom zelf.

Duurzaamheid
'Hoe langer een boom meegaat, des te beter.' Met deze stelregel denk je automatisch aan een kunstboom. Echter weten we uit literatuurstudies dat mensen vaak maar zes jaar hun kunstkerstboom houden. Hoewel er nog geen precieze consensus bestaat hoelang je een kunstboom moet houden voor milieuwinst is het in ieder geval lánger dan zes jaar. Het ene onderzoek spreekt van negen jaar en het andere weer van zeventien jaar. Vanuit dit opzicht is het dus beter om voor een echte boom te kiezen.

Denk aan de verlichting
Waar de meeste winst valt te halen is: de verlichting. Als je je hele huis volhangt met oude kerstverlichting waar gloeilampjes inzitten, dan schaad je het milieu en je eigen portemonnee. Kies voor led-lampjes, die zijn zuinig en hebben een veel lagere milieu-impact.

Bron: Metro.nl

door Willemijn van Iersel

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Start project Bodem en water in de Kempen
Datum: woensdag 30 mei 2018
Locatie: Boomkwekerij Van Eyken in Eersel
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Open Kwekerijdag Greenport Boskoop
Datum: zaterdag 16 juni 2018
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: Berkenbroek, Reeuwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...