Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Anthos reikt Emanuel Sweertsprijs uit aan Usda/Aphis

woensdag 20 december 2017

Op dinsdag 19 december heeft Anthos-voorzitter Henk Westerhof de Emanuel Sweertsprijs uitgereikt aan de Plant Health Inspection Service van het United States Department of Agriculture (USDA/APHIS).

Jennifer Smythe, Director Pre-Clearance en Off Shore Programs van Aphis, nam de prijs in ontvangst. De gebeurtenis vond plaats tijdens de eindejaarbijeenkomst van Anthos in de Lichtfabriek in Haarlem. Deze prijs is pas vijf keer eerder uitgereikt.

Stimulans
De Emanuel Sweertsprijs is bestemd voor personen of instellingen die een belangrijke stimulans hebben gegeven aan de activiteiten van Anthos en de afzet van bloembollen en boomkwekerijproducten. De prijs is vernoemd naar Emanuel Sweerts, die leefde van 1552 tot 1612 en wordt gezien als de eerste exporteur van bloembollen, zaden en planten. Het is een bronzen beeld, in 1990 ontworpen door kunstenaar Kees Verkade. De laatste keer dat deze prijs uitgereikt werd, was in 2006 aan de toenmalige Plantenziektenkundige Dienst.

Voortreffelijke samenwerking
Westerhof gaf aan dat Usda/Aphis de prijs heeft ontvangen vanwege de voortreffelijke samenwerking met Anthos en de NVWA binnen het kader van het Pre-Clearance Programma voor bloembollen en vaste planten. Dit fytosanitaire programma is in 1951 gestart. Vandaag de dag faciliteert het programma een jaarlijkse export van meer dan 1 miljard stuks bloembollen en meer dan 40 miljoen stuks vaste planten naar de Verenigde Staten.

Ziekten en plagen
Kern van het programma is dat de Amerikaanse importinspectie in Nederland wordt uitgevoerd. Dit levert voor de Verenigde Staten de garantie op dat er geen onwenselijke ziekten en plagen op hun grondgebied worden geïntroduceerd. Tegelijkertijd biedt het belangrijke logistieke voordelen aan de Nederlandse handelsbedrijven omdat die niet worden geconfronteerd met oponthoud van containers bij binnenkomst in de Verenigde Staten. Voor de uitvoering van het programma is jaarlijks een budget van 1 miljoen euro nodig, dat exporteurs op vrijwillige basis bijeenbrengen.

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...