Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Export landbouwproducten in 2017 bijna 92 miljard euro

zaterdag 20 januari 2018

In 2017 heeft Nederland voor 91,7 miljard euro geëxporteerd aan landbouwgoederen: een recordbedrag. De export is met 7 procent gegroeid ten opzichte van 2016.

Daarnaast exporteerde Nederland vorig jaar 9,1 miljard euro aan landbouwgerelateerde goederen, zoals landbouwmachines, kunstmest en gewasbeschermingsmiddelen. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek en Wageningen Economic Research. Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, presenteerde de cijfers onlangs in Berlijn.

Kennis en innovatie
Schouten: 'De exportgroei bevestigt de kracht van de Nederlandse land- en tuinbouwsector. Minstens zo belangrijk is de sterke kennis en innovatiekracht van ons land. De groei van de wereldbevolking, de toenemende vraag naar gezond voedsel en klimaatverandering spelen een steeds belangrijkere rol, ook in de landbouw. Nederland ontwikkelt slimme landbouwtechnieken die hieraan een bijdrage kunnen leveren en die tegelijkertijd ten goede komen aan onze exportpositie. Ons land ontwikkelt bijvoorbeeld methoden om gewassen te verbouwen met zout water. Door zilte landbouw toe te passen kan er voedsel worden gekweekt op voorheen onbruikbare bodem. Het exporteren van deze kennis wordt steeds belangrijker.'

Exportbestemmingen
De sierteelt had met 9,1 miljard euro export een aandeel van bijna tien procent in de totale exportwaarde. De meeste van onze landbouwproducten worden geëxporteerd naar Duitsland. Daarna volgen België, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De landbouwexport leverde vorig jaar 44 miljard euro op voor de Nederlandse economie. Ongeveer 40,5 miljard euro is daarbij te danken aan producten van Nederlandse makelij, 3,5 miljard euro is afkomstig van goederen die eerst geïmporteerd zijn en na een beperkte bewerking Nederland weer verlaten. Inclusief landbouwgerelateerde goederen zijn de verdiensten zelfs 48 miljard euro.

De cijfers laten het belang van de Europese interne markt zien: 78 procent van de Nederlandse export van bewerkte en onbewerkte landbouwgoederen gaan naar andere EU-lidstaten. Na de Verenigde Staten is Nederland de grootste landbouwexporteur ter wereld.

door Nino Stuivenberg


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Start project Bodem en water in de Kempen
Datum: woensdag 30 mei 2018
Locatie: Boomkwekerij Van Eyken in Eersel
Lees meer...
Garden Trials and Trade
Datum: dinsdag 12 juni 2018
Tijd: 12, 13 en 14 juni 2018
Lees meer...
Open Kwekerijdag Greenport Boskoop
Datum: zaterdag 16 juni 2018
Tijd: 10:00 - 17:00
Locatie: Berkenbroek, Reeuwijk
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...