Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Ruim 56.000 handtekeningen voor volledig verbod op neonicotinoïden

dinsdag 6 maart 2018

Op het online campagnenetwerk Avaaz worden burgers opgeroepen om te stemmen voor een volledig verbod op neonicotinoïden. Deze insecticide speelt volgens de actievoerders een grote rol spelen in de bijensterfte.

Vorige week bevestigde de Europese voedselveiligheidsautoriteit in een rapport dat neonicotinoïden een risico zijn voor bijen. Daarop laaide de discussie op. Het netwerk wil dat Nederland een standpunt inneemt om een volledig verbod mogelijk te maken. Binnen een maand stemmen de Europese lidstaten hierover. Momenteel hebben ruim 56.000 mensen de petitie getekend.

Code rood
De initiatiefnemers Sonne Copijn (Bee Foundation),
Jaap Molenaar (Bijenstichting) en Tom van de Beek (The Pollinators) willen met de online campagne 75.000 stemmen vergaren om bijen te redden. Volgens de actievoerders is het code 'rood' voor de 360 soorten wilde bijen die in Nederland leven. 'Recent onderzoek laat zien dat in de afgelopen 27 jaar de vliegende insecten met 75% zijn afgenomen. Naast het verdwijnen van voedsel en nestgelegenheid voor insecten spelen het gebruik van herbiciden en insecticiden, neonicotinoïden, in de landbouw hierin een cruciale rol,' aldus de initiatiefnemers.

Bijenkoningin
Het platform doet de volgende oproep aan minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit : 'Wij, bezorgde burgers, roepen u op de bijen te beschermen en tijdens de vergadering van EU-lidstaten in maart voor een volledig verbod op neonicotinoïden te stemmen. U heeft de Nationale Bijenstrategie getekend, u noemt uzelf de bijenkoningin van Nederland, u bent een doortastende politica die niet met zich laat sollen. Bijen en burgers rekenen op u!'

Democratische missie
Avaaz is een online campagnenetwerk dat de stem van gewone mensen laat doorklinken in wereldwijde besluitvorming. Avaaz - dat 'stem' betekent in verschillende landen in Europa, het Midden-Oosten en Azië - werd in 2007 opgericht. Het netwerk heeft naar eigen zeggen 'een eenvoudige democratische missie: burgers uit alle landen samenbrengen om de kloof te dichten tussen de wereld die we hebben en de wereld die we wensen.'

Resultaten
De resultaten van de petitie worden op 14 maart aangeboden aan de minister. Op 21 maart stemt de Europese Unie over een totaalverbod op de neonicotinoïden clothianidin, imidacloprid, thiamethoxam in buitenteelten. Die claim is echter omstreden. Zodra er een onderzoek verschijnt waarin dat gevaar wordt aangetoond, springen organisaties als Greenpeace en de Bijenstichting direct in de bres voor een verbod. Elf landen stemmen waarschijnlijk voor een verbod. Onder meer Jan Terlouw en Frits Bolkestein ondersteunen de petitie.

Bron: Avaaz.orgdoor Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...