Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

‘Roetschorsziekte steekt mogelijk opnieuw de kop op in Nederland’

dinsdag 27 maart 2018

Medewerkers van Bullée Breedenbroek aan het werk in 's-Heerenberg
Groenbedrijf Bullée Breedenbroek is momenteel bezig met het rooien van een zestal bomen in 's-Heerenberg. Volgens eigenaar en veiligheidscoördinator Martijn Bullée bestaat er grote kans dat de bomen last hebben van de roetschorsziekte, die een groot risico vormt voor de volksgezondheid.

De bomen, die worden gerooid aan de Parklaan in 's-Heerenberg, bleken verdachte symptomen te vertonen vertelt Bullée. 'We troffen ringverkleuringen aan in de bomen, symptomen van de roetschorsziekte.' Hoewel de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) daadwerkelijke sporen van de roetschorsziekte in een eerste test nog niet heeft gevonden, heeft de NVWA de symptomen wel al duidelijk waargenomen, aldus Bullée. Vooruitlopend op de eindresultaten dragen zijn medewerkers beschermende kleding en speciale gelaatsmaskers bij het verwijderen van de bomen.

Aanwezigheid ziekte op meer plaatsen
Bullée zegt bezorgd te zijn over de aanwezigheid van de roetschorsziekte, die waarschijnlijk op meer plaatsen de kop opsteekt in Nederland. 'De symptomen zijn nu duidelijk aanwezig. In 2014 zijn in Nederland de eerste gevallen van deze ziekte bekend geworden. In 2015 werden in 's-Heerenberg al zo'n 35 bomen verwijderd in verband met deze ziekte, in 2016 zijn in Nederland nog twee gevallen ontdekt. In 2017 werd de ziekte nog ontdekt in brandhout,' aldus Bullée.

Onbekendheid met ziekte
Volgens Bullée is de kans klein dat als 's-Heerenberg last heeft van de roetschorsziekte, deze elders in Nederland niet voorkomt. 'De ellende daarbij is dat deze ziekte zo onbekend is. Het zijn hoofdzakelijk esdoorns die de ziekte hebben, en er wordt al snel gedacht dat de boom "gewoon dood" is. Ten onrechte wordt bij een dode esdoorn vaak niet de diagnose roetschorsziekte gesteld. Daar gaat onze zorg ook over: er is eenvoudig te weinig over deze boomziekte bekend.'

Veiligheidsmaatregelen
Pas als zeker is dat het om roetschorsziekte gaat, kan een bomenrooibedrijf alle noodzakelijke veiligheidsmaatregelen in kaart brengen. En dat is nodig, want het gaat om een beroepsziekte die bij mensen ernstige longklachten kan veroorzaken en dus een gevaar is voor de volksgezondheid, aldus Bullée. 'Deze ziekte kan hetzelfde desastreuze effect hebben als asbest in de jaren zeventig. Toen werd er ook zonder extra veiligheidsmaatregelen gezaagd in asbestplaten. We weten in dit geval - evenals destijds bij asbestverwijdering - ook niet precies wat de effecten op de lange termijn inhouden.'

Gelaatsmaskers met luchttoevoer
Het mogelijke gevolg van het inademen van de sporen (Pneumonitis) van deze ziekte valt in de categorie 'interstitiële longziekten". Symptomen van deze ziekte bij de mens zijn bijvoorbeeld kortademigheid en hoesten. Vaststaat dat werknemers in de buurt van aangetaste esdoorns door roetschorsziekte zich moeten beschermen met een mondkapje. De medewerkers van Bullée zagen momenteel in speciale pakken met gelaatsmaskers met luchttoevoer.

Onderzoek in laboratorium
BTL Bomendienst heeft materiaal van de bomen in 's-Heerenberg naar de NVWA gestuurd, die het op kweek heeft gezet om de sporen actief te laten worden. De uitslag van het onderzoek door NVWA wordt over enkele weken verwacht.

Meer informatie over de roetschorsziekte vindt u hier en hier.door Guus van Rijswijck


REACTIES
Henry Kuppen | 27 maart 2018 | 22:25
Het is een bijzondere actie om beschermende maatregelen voor de luchtwegen in te stellen als er geen sporen van de schimmel zijn aangetroffen. De sporen van de roetschorsziekte vormen geen groot volksgezondheid risico maar een beroepsgerateerde aandoening. Beschermende maatregelen zijn terecht indien sporen zijn vastgesteld. Aangezien de roetschorsziekte latent in esdoorn aanwezig kan zijn is kweek van de schimmel leuk maar weinig toevoegend. Roetschorsziekte verdient zeker de aandacht waarbij het verstandig is slechte of nagenoeg dode esdoorns tijdig te ruimen. Zolang er op dergelijke bomen (nog) geen sporen zijn vastgesteld kunnen ze tegen normale kosten geruimd worden. Als esdoorn dood is en droogt ontstaat vaak zelfs in het houthok nog sporenvorming door roetschorsziekte. Zowel in 2016 als in 2017 zijn door Terra Nostra binnen 1 werkdag na levering op een I aantal plaatsen sporen van de ziekte gedetermineerd op bomen in Noord Holland, Zuid Holland, Zeeland, Utrecht, Gelderland en Noord Brabant.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...