Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Nieuwe gewasbeschermingsmiddelen boomkwekerijteelt toegelaten

dinsdag 1 mei 2018

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) heeft tijdens de vergadering van 25 april besloten om verschillende nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten. Ook worden er bestrijdingsmiddelen uitgebreid naar de teelt van bloemisterijgewassen.

Het insectenbestrijdingsmiddel Requiem Prime wordt toegelaten in een groot aantal gebruiken in kleine teelt, waaronder boomkwekerijgewassen, vaste planten en veredelingsteelt. Ook het insectenbestrijdingsmiddel Com 107 03 AL EC met koolzaadolie als werkzame stof wordt toegelaten in de teelt van sierbeplanting (planten in volle grond) buiten, sierbeplanting (planten in volle grond) binnen, sierbomen en -struiken.

Batavia
Verder wordt Batavia, het insecten- en mijtenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik, toegepast bij boomkwekerijgewassen (bedekte, grondgebonden en niet grond-gebonden teelt). Ook bij bloemisterijgewassen, (bedekte, grond en niet grond-gebonden teelt) en vaste plantenteelt (bedekte, grondgebonden teelt) is het middel toegelaten. Volgens producent Bayer heeft Batavia een brede werking, en is het middel effectief tegen een breed spectrum van zuigende insecten. Denk daarbij aan bladluizen, wortelluizen, bladvlooien, dop- en schildluizen, bloedluizen en wolluizen. Op volwassen insecten kan de werking onvoldoende zijn omdat deze nauwelijks voedsel opnemen en minder vetten aanmaken, aldus de gewasbeschermingsproducent.

Bestrijdingsmiddelen
Luna Privilege, het schimmelbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik wordt uitgebreid in de teelt van bloemisterijgewassen (onbedekte teelt) en bloemenzaadteelt (onbedekte teelt).
Wopro Spintack, het mijtenbestrijdingsmiddel voor professioneel gebruik, wordt toegepast in bloemisterijgewassen, boomkwekerijgewassen en vaste planten, zo meldt het Ctgb. De bestaande gebruiken in de onbedekte teelten van boomkwekerijgewassen en openbaar groen vervallen bij de herregistratie, omdat deze zijn teruggetrokken uit de aanvraag, aldus het Ctgb.

Finale en Basta
De toelating van de gewasbeschermingsmiddelen Finale en Basta, die als werkzame stof glufosinaat-ammonium bevatten, vervalt op 31 juli 2018. De aflevertermijn van beide middelen is 31 januari 2019; de opgebruiktermijn is 31 januari 2020.

Bron: Ctgb

door Guus van Rijswijck


REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...