Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Doorstart voor keuringen Excellence Roses

donderdag 31 mei 2018

‘Garden of Roses': Excellence Roos van 2016
Na een jaar stil te hebben gelegen, krijgen de keuringen van Excellence Roses dit jaar een doorstart. De Koninklijke Vereniging voor Boskoopse Culturen (KVBC) gaat de keuringen aansturen. Daarmee is een vervolg op professionele basis gewaarborgd.

Excellence rozen zijn sterke, gezonde, rijk- en doorbloeiende rozen, die zonder inzet van gewasbeschermingsmiddelen een goed resultaat geven bij eindgebruikers. De laatste Excellence Roos van het jaar was 'Graden of roses' van Kordes, in 2016. Om voor het predicaat Excellence in aanmerking te komen, ondergingen rozen voorheen een keuring op zes verschillende rosaria in Nederland en België.

Nieuwe situatie
In de nieuwe situatie vinden de keuringen onder auspiciën van de KVBC plaats op in eerste instantie vier rosaria: Rivierenhof Antwerpen, Rosarium Boskoop, Rosarium Winschoten en Rozenhof Lottum. De komende weken maakt Ronald Houtman van de KVBC een rondje langs de deelnemende rosaria om nader kennis te maken en afspraken door te nemen. De KVBC heeft veel ervaring met het keuren van een breed scala aan gewassen waaronder rozen.

Keuringen
De driejaarlijkse keuringen worden evenals voorheen door de keuringscommissies van de rosaria verricht. Vooralsnog blijven de criteria en wijze van keuren ongewijzigd. Vanuit de Nederlandse Rozenvereniging worden per commissie één of twee keurmeesters afgevaardigd. Dit jaar beoordelen de keuringscommissies op vier vaste momenten het sortiment dat in 2015 is opgeplant en in 2016 voor het eerst is gekeurd. Op 28 juni is de eerste keuringsronde. In het najaar kunnen nieuwe inzendingen van veredelaars worden aangeplant die in 2019 voor het eerst zullen worden gekeurd.

Activiteit Cultuurgroep
Evenals Promotie Rozen, wordt Excellence Roses een activiteit van de Cultuurgroep voor Rozen en Rozenonderstammen onder Anthos-secretariaat. Promotie Rozen en Excellence Roses versterken elkaar daarmee. De Stichting Excellence Roses wordt opgeheven.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...