Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Het Witte Lint bedreigd door insect

maandag 4 juni 2018

Het bomenkunstwerk Het Witte Lint in Zutphen wordt bedreigd door de perenprachtkever. Minstens 260 bomen zijn zodanig aangetast, dat ze direct moeten worden gekapt.

Naar verwachting loopt dit aantal nog op tot boven de 500. De bomen die niet zichtbaar zijn aangetast, krijgen een behandeling met knoflookextract. De bomen van het kunstwerk waarbij behandeling niet het gewenste effect heeft, worden indien nodig later alsnog gekapt.

Besluit in het najaar
De eerste boom wordt dinsdag 5 juni gekapt; de totale kap zal ongeveer een week in beslag nemen. Het verkeer zal hiervan in beperkte mate hinder van ondervinden. In het najaar valt een besluit of en hoe herstel van het Witte Lint mogelijk is.

Essentaksterfte
De bomen die zijn aangetast worden versnipperd en verbrand om verdere besmetting te voorkomen. Een aanpak die vergelijkbaar is met die bij essentaksterfte, waarbij vorig jaar in de Achterhoek een slagveld werd aangericht. Daarbij werden destijds duizenden bomen in de hele regio gekapt. Er is geen kapvergunning nodig voor de aangetaste bomen in Zutphen. Ook geldt er geen compensatieplicht, waarbij gekapte bomen elders teruggeplant moeten worden.

Perenprachtkever
De perenprachtkever begint als eitje, dat onder de schors van de boom wordt afgezet. Daar ontwikkelt het zich tot larve, waarna het verpopt en als kever uitvliegt. Dat is aan de vlieguitgangen in de boom te zien. De schors van bomen met geen of weinig uitvlieggaten wordt met knoflookextract ingesmeerd, wat voorkomt dat er eitjes in worden afgezet.

Natuurkunstwerk
Het Witte Lint is een natuurkunstwerk, dat 1,6 miljoen euro kostte. Het is opgebouwd uit 1.177 witte meidoorns, die speciaal hiervoor schuin werden opgekweekt. Ze hangen bomen witte granieten palen en staan op lage, met gras begroeide dijkjes.

Inspyratieproject
Het kunstwerk was een van de inspyratieprojecten tijdens de Boom Innovatie Dag op 26 oktober 2017. Boomkwekerij Udenhout kweekte voor de provincie Gelderland Crataegus persimilis 'Splendens' op voor het traject tussen Zutphen en Eefde. Vaarkamp BV uit Ede plantte 1177 meidoorns aan weerzijden van de N348, die samen een wit lint vormen. Medio juni 2017 werden de geplante bomen, die in een hellingshoek van 50 graden staan, opgeleverd.

Bron: de Stentor

door Guus van Rijswijck

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...