Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Groen licht voor realisatie van Business Centre Treeport

woensdag 13 juni 2018

Er is groen licht voor de realisatie van Business Centre Treeport (BCT) in de gemeente Zundert. Op 11 juni ondertekenden burgemeester Poppe-de Looff en mevrouw Van Kuyck, directeur BCT, de samenwerkingsafspraken. 'S avonds heeft de gemeenteraad het bestemmingsplan vastgesteld.

Business Centre Treeport brengt bedrijven uit de boomteeltsector samen, wordt de kennis-hub voor de sector en moet de regio profileren als hét boomteeltgebied van Europa. Het terrein wordt in twee fases opgeleverd. Fase 1 moet in 2021 gereed zijn en levert circa 250 arbeidsplaatsen op.

Economisch belang
De boomteeltsector in Noord-Brabant en de Belgische Noorderkempen kent een rijke geschiedenis en is cruciaal voor de werkgelegenheid en economische ontwikkeling in de regio. Door de jaren heen is dit uitgegroeid tot een modern en innovatief boomteeltgebied waar het BCT heel goed in past, aldus de initiatiefnemers.

Het middelpunt van dit gebied ligt in de gemeente Zundert. 'Daarom is ervoor gekozen om het Business Centre Treeport precies te plaatsen op de grens van deze twee landen én regio's. Op deze plek aan de A16/E19 zal in de komende jaren een agrologistiek centrum verrijzen van zo'n 62 hectare, waarin verschillende ambities verwezenlijkt worden', aldus Johan de Beer, wethouder Economie.

Centrale op- en overslagplaats
Een van de ambities van het BCT is die van centrale op- en overslagplaats met onder andere een Treehub. Hierdoor wordt het voor boomkwekers en afnemers mogelijk om op grotere schaal te werken en bedrijfsprocessen te optimaliseren. Samenwerking en schaalvergroting zorgen ervoor dat de sector concurrerend blijft en zich kan blijven vernieuwen.

Een hub voor de boomteelsector
Op het BCT komen verschillende partijen die te maken hebben met de boomteeltsector samen, zoals handels-, handling- en logistieke bedrijven. De clustering van deze bedrijven zorgt ervoor dat de regio Brabant/Noorderkempen zich nog sterker kan profileren als hét boomteeltgebied van Europa. Promotie via internationale beurzen behoort ook tot de mogelijkheden in het te bouwen Experience & Excellence Centre. Al met al leidt dat volgens de organisatie tot efficiëntie, een betere afstemming tussen vraag en aanbod, een betere logistiek en volop ruimte voor kennisuitwisseling en innovatie.

Duurzaamheidsprincipes
Aan de ontwikkeling van het BCT liggen verschillende duurzaamheidsprincipes ten grondslag. Daarom is gezorgd voor een financieel uitvoerbaar plan dat leidt tot een kwaliteitsimpuls van het bedrijventerrein Hazeldonk-Meer. De plaatsing van windmolens voor de benodigde energievoorziening en de uitvoerige aandacht voor groen ondernemen maken hier deel van uit.

Vervolgstappen
BCT zal dit jaar de vergunningen aanvragen voor de infrastructuur, het bouwrijp maken van de gronden en het plaatsen van windmolens. De windmolens vormen onderdeel van het project 'windenergie A16' van de provincie Noord-Brabant waar naar verwachting volgende week een provinciaal inpassingsplan voor wordt gepresenteerd.

Op de foto (v.l.n.r.): wethouder Johan de Beer, BCT-directeur Chantal van Kuyck, burgemeester Poppe-de Looff en gemeentesecretaris Guus Broos

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Brexit-bijeenkomst
Datum: donderdag 28 juni 2018
Locatie: Naaldwijk
Lees meer...
Telermaat Zomertour
Datum: dinsdag 3 juli 2018
Tijd: 3 t/m 6 juli
Locatie: Diverse locaties
Lees meer...
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...