Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

'Tref voorbereidingen voor aangescherpte regels plantenpaspoort'

dinsdag 19 juni 2018

De NVWA roept bedrijven die planten verhandelen op om alvast voorbereidingen te treffen voor de aangescherpte regels voor plantenpaspoorten die volgend jaar van kracht worden.

Voor teeltmateriaal geldt al een plantenpaspoortplicht. Vanaf 14 december 2019 is het plantenpaspoort verplicht voor alle voor opplant bestemde planten. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook buxus, coniferen en rozen.

In de Plantgezondheidsverordening is ook opgenomen dat elk bedrijf dat fytosanitair gereguleerd plantmateriaal verhandelt, importeert of exporteert zich moet laten registreren met een uniek fytosanitair bedrijfsregistratienummer. Dit nummer moet vanaf 14 december 2019 op plantenpaspoorten staan.

Voorbereidingen
Het is van belang dat bedrijven dit nu al weten en hier rekening mee houden met het vooruit bestellen van fust, verpakkingsmateriaal, etiketten en dergelijke, waarschuwt de NVWA. Het fytosanitair bedrijfsregistratienummer wordt vastgelegd in een nationaal bedrijfsregister waar de voedsel- en warenautoriteit samen met de keuringsdiensten invulling aan geeft. De komende maanden wordt duidelijk hoe bedrijven zich moeten registeren en waar ondernemers het nieuwe registratienummer kunnen aanvragen. Voor bedrijven die plantmateriaal rechtstreeks leveren aan consumenten geldt een uitzondering. Zij zijn wel verplicht de inkoop van plantenpaspoortplichtige materialen te administreren en de plantenpaspoort-informatie gedurende drie jaar te bewaren.

Over het plantenpaspoort
Een plantenpaspoort is een officieel label of etiket dat wordt aangebracht op een zending plantaardige producten. Dit document geeft informatie over de identiteit en herkomst van de zending. De plantenpaspoortplicht is nu nog geregeld in de Europese Fytorichtlijn 2000/29/EG. Deze richtlijn wordt op 14 december 2019 vervangen door de aangescherpte Plantgezondheidsverordening 2016/2031. Meer informatie is te vinden op de site van de NVWA.

door Kelly Kuenen

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...