Archief Agenda Contact Disclaimer Adverteren Abonneren
Nieuws Blogs Green-Industry-Profile
Greenkeeper
Fieldmanager
Boomzorg
De Hovenier
Sportsturf
Stad + Groen

Veel moeilijk vervulbare vacatures in groene sector

dinsdag 26 juni 2018

De arbeidsmarkt wordt steeds krapper. Het aantal moeilijk vervulbare vacatures stijgt al sinds 2013. Dat geldt ook voor de groene sector. Tractorchauffeurs, hoveniers, boomverzorgers en medewerkers in boomkwekerijen zijn hard nodig.

Het UWV heeft in kaart gebracht in welke sectoren de arbeidskrapte hoog is door cijfermateriaal over vacatures en geregistreerde werkzoekenden naast elkaar te leggen. Ook is in het voorjaar een enquête uitgezet onder werkgevers. Het eerste half jaar van 2018 ervaart circa 30% van de ondernemers in de hoveniers- en groenvoorzieningsbranche een personeelstekort.

Technisch opgeleid personeel
In het rapport van het UWV wordt de groene sector opgedeeld in drie categorieën: tractorchauffeurs/loonwerkers/landbouwmachinisten, hoveniers/boomverzorgers en vakbekwaam medewerkers boomkwekerij. Voor agrarisch loonbedrijven is het steeds lastiger om aan technisch goed opgeleid personeel te komen dat gecertificeerd is om met uiteenlopende machines te werken. Dat komt door het tekort aan technische vakmensen op mbo-niveau. Er is veel personeel nodig voor de inhaalslag in infrastructurele projecten en voor maatregelen om groen in te zetten tegen effecten van klimaatverandering.

Gunstige economie
Aan hoveniers en boomverzorgers is een tekort door de gunstige economie. De oplevering van nieuwbouwwoningen zorgt voor extra opdrachten voor hoveniers. Daardoor is er extra vraag naar vakbekwame hoveniers op mbo-niveau 3 en 4. Ook boomkwekerijen komen moeilijk aan personeel: ondernemers geven aan dat het tekort aan personeel de ontwikkeling van hun bedrijf belemmert. Vorig jaar was het tekort in de groene sector veel minder groot. Er was alleen een tekort aan hoveniers, vooral in het voorjaar.

24 oplossingen
Het UWV komt met 24 praktische oplossingen voor moeilijk vervulbare vacatures om werkgevers een handje te helpen. Zo noemt het UWV het aanpakken van administratieve werklast en scholing als oplossingen.

Bron: UWV

door Linde Kruese

GERELATEERD NIEUWS

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.
REACTIE PLAATSEN
Naam:
E-mail (wordt niet getoond op de website):
Reactie:

VACATURES
GREENFORUM
AGENDA
Plantarium 2018
Datum: woensdag 22 augustus 2018
Tijd: 22 t/m 24 augustus 2018
Locatie: International Trade Centre Boskoop-Hazerswoude
Lees meer...
Demomiddag bodem- en plantversterking
Datum: woensdag 19 september 2018
Locatie: Rozenkwekerij Seuren Roses in Lottum
Lees meer...
Najaarsbeurs Grootgroenplus
Datum: woensdag 3 oktober 2018
Tijd: 3 t/m 5 oktober 2018
Locatie: Zundert
Lees meer...
Nationale Golfdag voor de Boomkwekerij
Datum: vrijdag 9 november 2018
Locatie: Golfbaan Bentwoud
Lees meer...
Uitreiking Tuinbouw Ondernemersprijs 2019
Datum: woensdag 9 januari 2019
Lees meer...
De Groene Sector Vakbeurs
Datum: dinsdag 15 januari 2019
Tijd: 15, 16 en 17 januari 2019
Lees meer...