Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Mineermot houdt huis dankzij natte zomer

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Guus van Rijswijck, woensdag 23 augustus 2017
45 sec


Verschillende plaatsen in ons land hebben te kampen met de mineermot. Zo schat de gemeente Rotterdam dat de insect, waarvan de larven het bladmoes uit de boomkronen happen, al twee derde van de kastanjes heeft aangetast.

Rotterdam noemt het bestrijden van het beestje 'onbegonnen werk'. Ook de omgeving van Tilburg heeft te kampen met de insect, die rijenbruine half kaalgevreten bomen achterlaat in het overwegende zomergroen. Het Brabants Dagblad spreekt van een herfstsfeer, waar normaal prachtige lanen met statige paardenkastanjes zijn te aanschouwen.

Extra actief
De natte zomer van dit jaar is ideaal voor de larven van de mineermot, die vele bomen half aangevreten achterlaat. De mot is dit jaar extra actief en alleen maar geïnteresseerd in paardenkastanjebladeren. De motten vreten zich een weg naar het bladgroen waardoor de bladeren langzaam allemaal afsterven.

Dode bladeren weghalen
Bomenverzorger Harald Waijers van Pius Floris in Haaren spreekt in sporttermen van '1-0 voor de mineermot'. Hij spreekt van een extra tegenvaller voor de kastanje, dat door de warme maanden van het begin van de zomer de grond droog is. Volgens hem niet de beste omstandigheid, maar voor de meeste bomen niet levensbedreigend. Hij geeft als tip mee om de gevallen dode bladeren zoveel mogelijk weg te halen. In dat geval kan de mot daar niet in overleven, waardoor hij volgend jaar minder snel terugkomt.

Bron: ad.nl / bd.nl



LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Henry Kuppen
dinsdag 29 augustus 2017
Inderdaad sterke visuele gevolgen van de kastanjemineermot dit jaar. Het is maar zeer de vraag of de laat natte omstandigheden van de zomer hier verantwoordelijk voor zijn of de sterk droge omstandigheden van het droge voorjaar. Ik houd het op het laatste.
De gevolgen van de kastanjemineermot waren dit jaar na de droge periode van mei al in begin juni sterk waarneembaar door bruin geworden bladeren, door de eerste generatie larven veroorzaakt en vooral in de onderkroon zichtbaar. Normaliter zijn de visuele gevolgen van de eerste generatie waarneembaar door de kenmerkende vraatgangen maar toen was al zichtbaar dat bladeren meteen geheel bruin verkleurden. De volgende drie generaties hebben het beeld nog meer verslechterd.
Uit zowel Italiaans al Engels onderzoek is echter wel gebleken dat er geen relatie is te leggen tussen kastanjemineermot en afname van conditie van de paardenkastanje. Cosmetisch gezien is het echter geen fraai gezicht om in juli al compleet bruine bomen te hebben staan en blijft het ruimen van blad de beste remedie om overlevende poppen geen kans te geven zich te ontwikkelen.
Vincent
zaterdag 23 mei 2020
Het valt me op dat we de mot dit jaar niet zien. Zou het inderdaad aan het droge voorjaar te wijten zijn? Ben benieuwd, de bomen staan er prachtig bij!

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Najaarsbeurs Menkehorst Kwekerijen
maandag 25 augustus 2025
t/m donderdag 28 augustus 2025
Florall beurs België
dinsdag 26 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER