Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Vind je bomen met Google Maps!

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
dinsdag 11 januari 2011
62 sec


‘Steeds meer mensen hebben tegenwoordig een I-Phone of een ander soort smart phone met een groot kleurenscherm en toegang tot internet. Op I-Phone zit standaard Google Maps. Daar moeten we als bomenbranche wat mee gaan doen.’ Dit was de gedachte van softwarebedrijf Digitree, dat het nu mogelijk maakt voor gemeenten om al hun bijzondere of monumentale bomen in Google's kaartenprogramma te zetten. Hiermee kunnen zij hun bomen en de informatie erover aan de burger laten zien.

Google Maps biedt de keuze tussen kaart openbaar of niet openbaar te maken. De niet openbare kaart is alleen toegankelijk via een link op bijvoorbeeld de gemeentewebsite. Er moet echter beknopte informatie worden ingevoerd over de bomen, omdat het tekstballonnetje in Google Maps geen ruimte biedt voor ellenlange verhalen.

Michiel de Bresser van Digitree: “Een aantal gemeentes kwam de afgelopen maanden met de vraag of het mogelijk was om bomen in Google Maps in te voeren. Ik ben slechts één ochtend bezig geweest om het uit te zoeken, want het bleek erg gemakkelijk te zijn. Het voordeel voor gemeentes is dat zij niet een duur en onbegrijpelijk systeem hoeven aan te schaffen om hun bomen aan de burger te laten zien. Iedereen kan overweg met Google Maps, laagdrempeliger dan dit kan volgens mij niet.”

Afhankelijk van de kennis en kunde van de IT-afdeling bij een gemeente kan iedereen zelf in Google Maps zijn kaart aanmaken en zijn bomen invoeren. Wat hiervoor nodig is, is het aanmaken van een KML-bestand met alle boomgegevens. Dit bestand wordt geupload naar Google Maps.
Michiel de Bresser: “Converteren naar KML is de snelste oplossing als je een groot aantal zoals tweehonderd bomen wilt overzetten. Digitree kan er voor zorgdragen dat alle gewenste bomeninformatie in een halve dag op Google Maps te vinden is. Gemeentes kunnen later zelf gemakkelijk een enkele boom toevoegen of weghalen.”






LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Herman Wevers
woensdag 12 januari 2011
Eindelijk een systeem waarmee iedereen meer informatie kan krijgen over een bomenbestand. Denk hierbij aan bijzonder bomenroutes, zoals monumentale bomen, bijzondere soorten en (betaalbare) mogelijkheden voor Arboreta.
Ook zie ik mogelijkheden voor de bomenstichting: de nationale moumenten, Aesculaap, iepziekte en dergelijke.


Herman Wevers
T.T.H.van de Wardt
donderdag 13 januari 2011
Prima initiatief,

Ware het niet dat het wiel al een tijdje geleden is uitgevonden.
Ik ben zelf werkzaam voor de gemeente Utrecht en de bomenkaart op GoogleMaps is bij ons al twee jaar actief. Er is een link geplaatst op onze bomensite en de reacties van het publiek zijn zeer positief.
Michiel de Bresser
donderdag 13 januari 2011
De techniek is inderdaad niet nieuw, dus wat dat betreft vinden wij niet dat we 'het wiel' uitgevonden hebben. Echter met het groeiend aantal bezitters van een iPhone of andere smartphone leek het ons wel goed om de mogelijkheden eens onder de aandacht van boombeheerders te brengen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
'Groen doen'? Krijg 'vieze handen' in Boomkwekerijmuseum Boskoop
zaterdag 24 mei 2025
t/m maandag 3 november 2025
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Florall beurs België
dinsdag 26 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER