Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

EFSA breidt lijst waardplanten Xylella uit

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Kelly Kuenen, donderdag 11 oktober 2018
46 sec


De European Food Safety Authority (EFSA) heeft een lijst gemaakt met planten die vatbaar zijn voor Xylella.


De bijgewerkte lijst is omvangrijk. Ze bevat 563 plantensoorten die zijn geïdentificeerd door middel van een nieuw literatuuronderzoek en kennisgevingen van het European Union Notification System for Plant Health Interceptions (EUROPHYT). Voor 312 soorten is infectie vastgesteld met ten minste twee detectiemethoden. De lijst omvat nu beide soorten van de ziekteverwekker: X. fastidiosa (waarvan ook subsp. multiplex en pauca) en X. taiwanensis. Ook bevat ze informatie over plantenvariëteiten die resistent zijn tegen of tolerant zijn voor Xylella.

In het document is ook achtergrondinformatie te vinden over Xylella. Zo is de wereldwijde verspreiding inzichtelijk gemaakt. De vondst in België eind september wordt overigens nog niet vermeld. Daarnaast is in het document te lezen in welke planten Xylella het meest aangetroffen wordt.

EFSA heeft inzichtelijk gemaakt in welke planten Xylella is aangetroffen. Ze refereert hiernaar met de term host plants. Belangrijk is het onderscheid tussen planten die vatbaar zijn voor Xylella en planten die binnen de EU als waardplant worden gezien. Het overzicht van overzicht EFSA komt dan ook niet overeen met de lijst die door de EU is samengesteld, met waardplanten die in de EU voorkomen en waarvoor een plantenpaspoortplicht geldt. Deze laatste kreeg in september een update en omvat nu ruim 90 planten.

Bron: EFSA


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER