Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Wat staat er nog meer op het menu van de buxusmot?

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, donderdag 8 november 2018
77 sec


Heeft rupsje-nooit-genoeg nog andere voorkeuren?

Bijna iedere buxuseigenaar in Nederland heeft gedwongen kennisgemaakt met de hongerige buxusrupsen. Deze Aziatische exoot heeft vele buxuseigenaar opgezadeld met extra werk. Waaronder het vervangen van de buxusstruiken. Maar wat heeft dit rupsje-nooit-genoeg nog meer op het menu staan? Zijn andere struiken ook in gevaar?

Etende rups van buxusmot op Pachysandra. Bron: Eline Arts
Etende rups van buxusmot op Pachysandra. Bron: Eline Arts

Onderzoek Vlinderstichting

Er werd tot nu toe uitgegaan dat buxusmotten slechts buxus op het menu hebben staan. Wij spraken hier Eline Arts over. Arts is stagiair bij de Vlinderstichting vanuit het Helicon MBO Geldermalsen. Arts heeft tijdens haar stage onderzocht welke struiken de buxusmot nog meer smaken. De kweekproef bestond uit een opbouw van zes verschillende struiken waarbij zowel rupsen als vlinders werden geplaatst. Er werd vervolgens geregistreerd wat er gebeurde. De zes gebruikte struiken in de proef waren: De Japanse Hulst (Ilex crenata), Dwergmispel (Cotoneaster), Wilde Liguster (Ligustrum vulgare), Pachysandra terminalis (Dikkemanskruid of schaduwkruid), de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) en uiteraard buxus.


Van jonge rups, tot pop en uiteindelijk tot vlinder. Levensloop Buxusmot. (Bron: Eline Arts)

Uitkomsten

Zoals verwacht deden de rupsen zich tegoed aan de buxusplant en ook de vlinders voelden zich daar thuis. Eitjes werden gelegd en een nieuwe generatie kwam uit. Op de Japanse Hulst (Ilex crenata), Dwergmispel (Cotoneaster) en Wilde Liguster (Ligustrum vulgare) werd weinig activiteit waargenomen. De rupsen aten niets en er werd geen succesvolle voortplanting waargenomen. De vlinders hebben eitjes afgezet op de wilde liguster, deze kwamen niet uit.


De ‘winnaars’ van de proef waren Pachysandra, behorend tot de buxusfamilie en de Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei). Op de Pachysandra werd zowel vraat als voorplanting waargenomen. Van de Japanse kardinaalsmuts werd wel gegeten, maar is nog geen voortplanting gesignaleerd. In theorie zijn beide een goede waardeplant voor de buxusmot. Meldingen dat vlinders in de vrije natuur op deze planten hun eitjes afzetten zijn nog niet binnengekomen.

De Japanse kardinaalsmuts (Euonymus fortunei) aanraden als vervanger voor buxus is wellicht geen goede keus.

Aanvullend onderzoek
Meer onderzoek naar de voorkeuren van de buxusmot zou goed zijn. De uitkomst van Japanse kardinaalsmuts als mogelijke waardeplant voor de buxusmot is opmerkelijk te noemen. Diverse groensites en hoveniers raden deze plant aan als uitstekende vervanger voor de geplaagde buxus. Maar in theorie kunnen de buxusmotten ook deze haag kaal eten. Het doen van aansluitend onderzoek was dan ook een van de aanbevelingen in het onderzoek van Arts. Het is zeer waarschijnlijk dat de Vlinderstichting hiermee aan de slag gaat.


Onderzoeksopstelling. Foto: Eline Arts
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Adrie van Dun
Thursday 20 December 2018
Was het maar waar, klik maar eens op onderstaande link, Ilex is niet veilig voor de Buxusrups of moeten we die nu de Ilexrups noemen, daarnaast is Ilex een waardplant voor de Buxusmot (of Ilexmot?)

https://lm.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fwww.derooyhoveniers.nl%2Fziektes-en-plagen%2Filex-crenata-kinme-nu-ook-aangetast-buxus-rups%2F%3Ffbclid%3DIwAR3um8TZTvILE0z90Fjk9YroQiriOBIxuNc2gPMj-z1wKSACvvYjGa-d-gw&h=AT1IkoriAMbtZwLRH_ArgTpYdmAHwnd6L-A74W9QMB5K-W4q9kZkPnLHBtQCI6P1FVQN_i1nMdzTsFR8DFhxc0HqIzyr7M5saneviL6SN6Cnd0QEn_71BWtv_x8LdzLjwZSS
Ad van Bruggen
Friday 12 April 2019
De buxusrups is heel goed, 100% biologisch, te bestrijden met insectparasitaire nematoden. Door de nematoden met bijvoorbeeld een rugspuit in de aangetaste gewas te spuiten worden de rupsen geraakt en geinfecteerd. Aanwezige vogels hebben daar geen hinder van. De mannelijke motten kunnen gevangen worden met feromoonvallen.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Techniekdag Boomteelt Zundert
donderdag 27 juni 2024
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER