Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Snufje zout remt lengtegroei bij hoge plantdichtheden

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, vrijdag 3 mei 2019
75 sec


Een zoute bodem vermindert de groeireactie op schaduw

Biologen uit Utrecht, Wageningen, Amsterdam en Madrid ontrafelden de moleculaire route die ten grondslag ligt aan het fenomeen waarom zoute grond lengte groei remt. In Current Biology zijn deze maand hun bevindingen gepubliceerd.


Compacte planten zijn sterker en handiger

Plantgroei wordt om een veelvoud van redenen geremd. Lange tarwestengels hebben bijvoorbeeld niet de voorkeur, want zij waaien plat. Compacte planten zijn überhaupt makkelijker qua transport. Binnen gras wordt groei ook dikwijls geremd door bijvoorbeeld het gebruik van Primomax. Minder maaien, blijft minder werk.


Concurrentiestrijd

Planten in een kas of in de vollegrond concurreren dikwijls met elkaar om zonlicht wanneer zij dicht op elkaar staan. In deze concurrentiestrijd zoeken zij al gauw de hoogte op. Op naar de zon. Maar de investering van planten in een lange steel maakt ze zwakker en verlaagt in het geval van voedselproductie of zaadproductie ook vaak de opbrengst. Onderzoek naar een manier waarop je planten weerhoudt om de hoogte in te gaan is dan ook populair.


Tegengestelde invloeden

Tot op heden onderzochten plantenbiologen eigenlijk alleen de invloed van afzonderlijke abiotische factoren op de groei van planten. Het verschil tussen zon en schaduw voor planten wordt met name bepaald door de verhouding rood en ver-rood licht. Hoe meer ver-rood licht er relatief op de plant valt, hoe harder die gaat groeien om zonlicht te zoeken. De invloed van zout is juist tegengesteld: planten groeien slecht op een zoute bodem. Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen en daarnaast is natrium.


Snufje zout

Onderzoekers ontdekten dat een plant bij een een kleine hoeveelheid zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien. De concurrentiestrijd wordt gestaakt en de plant gaat, niet geheel onbelangrijk, ook niet dood.


Hormonale planten

Wanneer een plant geen last heeft van een zoute bodem helpt het plantenhormoon brassinosteroide hem om de schaduw uit te groeien. Zoutstress bij een plant activeert het hormoon abscisinezuur. Dit hormoon vermindert vervolgens de reactie op het hormoon brassinosteroide. Door deze hormonale invloeden reageert een plant niet langer wanneer hij relatief veel ver-rood licht ontvangt. Kortom: in de schaduw staat.


Volgende Universiteit van Utrecht kunnen deze bevindingen van invloed zijn op de landbouw. Het is duidelijker geworden hoe de ongewenste lengtegroei van planten kan worden gestuurd.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Florall beurs België
dinsdag 26 augustus 2025
Najaarsbeurs Arie Bouman Tuinplanten 2025
dinsdag 26 augustus 2025
t/m woensdag 27 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER