Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Explosieve groei aantal Varb-gebruikers in België

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 11 juni 2019
148 sec


Kwekersgebied Noord-België telt volledig mee voor Zundert

Bij een Regio-in-Beeld-interviewserie hoort ook een Regio-in-Beeld-kwekersdiner. Deze keer werd dit diner gesponsord door handelsplatform Varb. Varb is de laatste jaren fors gegroeid. Die groei blijkt bovengemiddeld plaats te vinden in België, in de kwekerijgebieden Oost-Vlaanderen en Noord-België. Een goede reden voor directeur Linda Hoogendoorn om dit diner te sponsoren.


De drie geïnterviewde kwekers hebben met elkaar gemeen dat ze alle drie Varb gebruiken, maar wel op een compleet andere manier. Maurice van Meel is de jongste kweker, maar ook de jongste Varb-gebruiker. Patrick Damen is een ervaren en langjarige gebruiker en Herplant zit daar met drie jaar gebruikservaring precies tussenin. De laatste jaren is er onder aanvoering van Linda Hoogendoorn hard gewerkt om Varb toekomstbestendig te maken. Er wordt meer dan voorheen veel harder en intensiever gewerkt aan een constante verbetering van het platform. Nieuwe technische ontwikkelingen maken dit mogelijk. Daarnaast nemen de wensen van gebruikers in dit mobiele tijdperk toe. Varb stimuleert met haar platform in het efficiënter zaken doen. Met volledige productinformatie kan snel digitaal zaken gedaan worden via het platform. De focus van Varb op de ontwikkelingen van het eigen platform heeft zich volgens directeur Hoogendoorn uitbetaald in een mooie groei tot 800 aangesloten bedrijven op dit moment. Opvallend was dat die groei bovengemiddeld plaatsvond in het buitenland. In het Belgische buitenland, wel te verstaan, want vooralsnog is het verboden voor Duitse en Engelse kwekers om lid te worden van het Nederlandse handelsplatform. Patrick Damen van Boomkwekerij Damen, een van de deelnemers van het Regio-in-Beeld-diner en enthousiast gebruiker van het handelsplatform, zou er een voorstander van zijn om bijvoorbeeld ook Duitse kwekers toegang te bieden. Zijn redenering is eenvoudig dat dit past in deze tijd van steeds verder toenemende digitalisering: 'Je ontkomt er uiteindelijk niet aan.' Daarnaast ziet Damen het als een verbetering van het platform. Didier Hermans van Herplant sluit zich hierbij aan. Linda Hoogendoorn legt uit wat de situatie is: 'Op dit moment is het nog verboden. Dat heeft alles te maken met het feit dat Varb ooit gestart is ter bevordering van de Nederlandse handel. Internationalisering van Varb stimuleert de Nederlandse handel enerzijds, maar kan het ook tegenwerken door verschuivingen die ontstaan in de handelsketen. De Varb-directeur geeft aan dat het bestuur zich wil oriënteren op welke wijze internationalisering vormgegeven kan worden, rekening houdend met ieders belangen. De beslissing om het lidmaatschap open te stellen voor kwekers uit Duitsland en andere Europese landen ligt overigens niet bij directeur Hoogendoorn. Varb is een non-profitorganisatie met kwekers en handelaren in het bestuur. Inmiddels zijn in de Raad van advies een breed palet aan handelaren en kwekers vertegenwoordigd vanuit verschillende regio's en met verschillende teelten en handelskanalen.

Het geluid dat Varb haar deuren moeten openstellen voor buitenlanders wordt steeds harder
Jacqueline van der Burg, operationeel manager bij Varb: 'De afgelopen paar maanden hebben wij zeventien nieuwe leden mogen inschrijven, waarvan vijf Belgen. Dat vonden wij opvallend. Het was voor ons reden om deze "Regio-in-Beeld België" te sponsoren.'


Zundert

De tijd dat de landsgrenzen zorgde voor grote verschillen tussen boomkwekers lijkt voorbij. De kwekers in de regio Meer-Hoogstraten doen veel zaken met collega's in Zundert en collega's verder in Nederland. Een voorbeeld is de beurs GrootGroenPlus. Patrick Damen is bijvoorbeeld al jaren standhouder en Didier Hermans van Herplant zit in het bestuur van deze Zundertse boomkwekersbeurs. Alle drie kwekers steken verder de loftrompet over de onderlinge verstandhouding tussen Belgen en Nederlanders. Er is feitelijk geen verschil tussen Nederland en België.



Primeur

Opvallend tijdens het diner is de constante stroom van tips en vragen richting Varb. De Belgische kwekers vormen klaarblijkelijk een kritische, maar wel constructieve groep klanten. Operationeel manager Jacqueline van der Burg probeert al die tips en vragen zo mogelijk te tackelen en gunt ons en passant een primeur. Een van de nieuwe functionaliteiten van Varb wordt de mogelijkheid om het historische aanbod inzichtelijk te maken. Een kweker zal doorgaans geen partijen op het platform zetten die nog niet marktklaar zijn, terwijl dat in veel gevallen wel zinnige informatie kan zijn voor een afnemer, die graag wil weten of hij een bepaalde partij kan reserveren. Varb probeert dat op te lossen door het historische aanbod te plaatsen. Je kunt zien wat een bepaalde kweker op een bepaald moment in het verleden heeft aangeboden. De kans is redelijk groot dat deze kweker voor de komende periode een vergelijkbaar sortiment heeft staan. Historisch aanbod zal niet eerder dan eind 2019 zichtbaar zijn in Varb.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER