Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Column: Omdenken van gangbaar naar 'toekomstproof' telen

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Stefan Even, dinsdag 3 november 2020
86 sec


De ontwikkelingen richting vergroening gaan de laatste jaren in razend tempo. We zullen ons erop moeten instellen dat we stapje voor stapje terug moeten met het gebruik van chemische kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Maar zijn we hier al klaar voor? Afwijken van een gangbaar patroon is niet altijd makkelijk, maar in de praktijk zien we dat er met wat bereidheid en innovatiewil snel stappen gezet kunnen worden.


Hierbij kunnen we de link leggen met bijvoorbeeld fossiele brandstoffen. Deze waren enkele decennia terug niet weg te denken uit de maatschappij, maar sinds de komst van rendabele zonnepanelen is er een omslag te zien. Ook hier waren het eerst de green-minded wereldverbeteraars die de stap naar groene energie durfden te zetten. Nu we zien dat zelf energie opwekken geen kostenpost is, maar ons zelfs een forse besparing oplevert, is de bereidheid om over te stappen groot.

Als teeltadviseur bij Plant Health Cure kom ik bij veel bedrijven in de boom- en vasteplantenteelt. De interesse in vergroening is veelal wel aanwezig, maar men ervaart vaak een drempel om de eerste stap te zetten. Het valt op dat de bereidheid om die eerste stap te zetten vele malen groter is wanneer problemen met de huidige werkwijze niet meer op te lossen zijn, bijvoorbeeld vanwege een vervallen toelating of strenge etiketrestricties.

Ook voor teelten waarbij we nog volop vooruit kunnen met de huidige werkwijze, geef ik het advies om tijdig om te schakelen. Nu kan er nog op relatief kleine schaal geëxperimenteerd worden en kunnen behaalde successen met kleine stappen in de praktijk verder worden uitgerold. Deze fase kunnen we gebruiken zonder al volledig te hoeven overschakelen. Want wanneer dat cold turkey gebeurt, kunnen de gevolgen lastig te overzien zijn.

Nu we na een uitdagende zomer weer volop in het afleverseizoen zitten en vooruitkijken naar het volgende groeiseizoen, is het tijd om na te denken over de teeltuitdagingen waarvoor we staan: weersextremen, aanscherpende regelgeving, groeiende maatschappelijke weerstand en daarmee samenhangend de gemene deler: een kwalitatief hoogwaardig en salderend gewas telen ondanks deze uitdagingen. Verlies hierbij het uitgangspunt niet uit het oog: de basis voor wortel- en plantweerbaarheid is altijd een weerbare bodem of een weerbaar substraat.

Het zetten van de eerste stap is het moeilijkst. Maar wees gerust: u staat er niet alleen voor. Er is de laatste jaren in de praktijk veel ervaring en kennis opgedaan in verschillende teelten en gewassen. Stap wel op tijd in om voorbereid te zijn op de veranderingen die we allemaal zien aankomen. Dit maakt uw bedrijf 'toekomstproof'!

Stefan Even is teeltadviseur bij Plant Health Cure. Voor contact: s.even@phc.eu of 0653270424

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER