Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

ErfGoed ontwikkelt waterbuffering onder en in teeltvloer

ADVERTORIAL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Emiel te Walvaart, donderdag 24 december 2020
233 sec


Veel mogelijkheden voor wateropslag, ook al is er weinig ruimte

Een van de belangrijkste factoren voor de goede groei van een plant is water. Een plant bestaat immers voor een heel groot deel uit water. Je moet er dus voor zorgen dat er steeds voldoende water aanwezig is voor een optimale groei. Ook is water van wezenlijk belang voor het 'huishouden' van een plant. Planten hebben namelijk een natuurlijk organisme in zich, waardoor er koeling kan plaatsvinden als er genoeg water aanwezig is. ErfGoed speelt continu op deze behoeften in door toepassingen bij de bekende ErfGoedVloer verder te ontwikkelen.

Hugo Paans (directeur ErfGoed): 'Er zijn heel veel mogelijkheden voor wateropslag.'
Hugo Paans (directeur ErfGoed): 'Er zijn heel veel mogelijkheden voor wateropslag.'

In Nederland is in principe voldoende water aanwezig, als het maar goed wordt ingezet. De beschikbaarheid van water is echter niet gelijk aan de vraag van de plant. Dat betekent dat je moet zorgen voor een wateropslagplaats. Daarnaast moet het beschikbare water optimaal worden ingezet. Het water dat de plant bij een gietbeurt niet opneemt, moet worden opgevangen en hergebruikt, om zo tot een maximaal rendement van het beschikbare water te komen.

Watermanagement

De verwachting is dat waterkwaliteitsbeheer steeds hogere eisen gaat stellen aan het zogenaamde watermanagement van bedrijven. Hugo Paans, directeur van ErfGoed: 'Ondernemers die het beschikbare water op de juiste manier gebruiken, zullen altijd kunnen rekenen op support van de waterkwaliteitsbeheerders. Telers die dit niet doen, zouden in de toekomst weleens problemen kunnen ervaren bij het onttrekken van oppervlaktewater.'
ErfGoed kent als geen ander het belang van water. De ErfGoedVloer is volledig ontwikkeld om de watergift voor planten te optimaliseren. Daar komt nog bij dat bij de juiste manier van water geven het water ingezet kan worden om het microklimaat te sturen.
Paans vertelt dat de ErfGoedVloer ruim 25 jaar geleden ontwikkeld is. Daarbij heeft hij zich laten inspireren door een tennisbaan. 'Bij een tennisbaan loopt het overtollige water weg door het gesteente als het regent. ErfGoed bedacht om het overtollige water op te vangen en te hergebruiken. Zeker bij de teelt van vaste planten is dit in bijna alle gevallen goed mogelijk, zonder dat het water ontsmet hoeft te worden. Het gesteente in de ErfGoedVloer heeft een filterende werking, waardoor het water mooi schoon wordt.'
In een onderzoek bij ErfGoed heeft men ontdekt dat in het gesteente een aantal antagonisten zitten. Dit zijn natuurlijke vijanden van schimmels. Deze antagonisten kunnen schadelijke schimmelziekten bestrijden. ErfGoed heeft een mooie toepassing hiervan met de bestrijding van botrytis in cyclamen. Er is echter veel meer mogelijk.


Het gesteente in de ErfGoedVloer heeft een filterende werking, waardoor het water mooi schoon wordt

Beregening op een ErfGoedVloer
Beregening op een ErfGoedVloer

Waterkennis

Volgens Paans heeft ErfGoed heeft ervaren dat de plant optimaal groeit als je op het juiste moment water geeft. Dit betekent een gezonde, vitale plant en dus een gewas dat minder vatbaar is voor ziektes. Dit onderbouwt hij met gegevens uit de MPS-registratie. Hieruit blijkt overduidelijk dat bij het gebruik van een ErfGoedVloer aanzienlijk minder schadelijke (rode) middelen worden ingezet dan wanneer er op een conventionele manier geteeld wordt.


Watertechniek

Het is van groot belang om bij een ErfGoedVloer de juiste watertechniek toe te passen, zodat de vloer optimaal kan functioneren. Je zou kunnen stellen dat een goede watertechniek mede bepalend is voor de perfecte werking van een ErfGoedVloer. De directeur van de onderneming uit Moerkapelle laat weten dat ErfGoed de laatste jaren veel tijd en energie heeft gestoken in de ontwikkeling van watergiftsystemen die naadloos aansluiten bij de ErfGoedVloer. 'Daarbij is ook gekeken naar de voeding die planten nodig hebben. De units die ErfGoed gebouwd heeft, kunnen voor een optimale watergift zorgen.'
De afvoer van water is echter ook van essentieel belang voor het gewas. Een plant kan namelijk niet lang met zijn wortels in het water staan. Ook is het belangrijk om het water dat de plant niet nodig heeft snel af te voeren, zodat er lucht (zuurstof) in de pot kan komen. Dan leidt zeker tot een betere groei.


ErfGoed heeft de laatste jaren veel tijd en energie gestoken in de ontwikkeling van watergiftsystemen die naadloos aansluiten bij de ErfGoedVloer

Kweker Ronald Roest werkt al lang samen met ErfGoed.
Kweker Ronald Roest werkt al lang samen met ErfGoed.

Bufferen

Zoals eerder genoemd is er over het jaar verdeeld wel voldoende neerslag, maar zijn vraag en aanbod niet op elkaar afgestemd. Dat kan ondervangen worden door water op te slaan. Daar weet ErfGoed het nodige van. 'Zo maken we bassins, maar zijn we ook volop bezig met het ontwikkelen van de mogelijkheid om water te bufferen in de ErfGoedVloer zelf. Door tijdelijk water in de ErfGoedVloer op te slaan, bijvoorbeeld na een hevige regenbui, kan het overtollige water later worden afgevoerd. Hiermee wordt piekbelasting van de waterafvoer voorkomen. Dit zal als muziek in de oren van waterkwaliteitsbeheerders klinken', glimlacht Paans.
Daarnaast produceert ErfGoed bassins die onder de vloer kunnen worden gelegd of in de kas geïntegreerd. 'In grotere kassen graven we sloten, die we daarna afdekken met platen. Het grote voordeel is dat je dan een bassin hebt over de totale lengte van de kas. Je kunt het water achterin dan alsnog naar het bassin pompen en het water vooraan, waar de pompunit staat, wegpompen. Zo heb je in feite de oude sloot buiten weer terug, maar nu afgedekt en netjes schoon. Je hebt zo een enorme hoeveelheid water en het bassin ligt ook op de plaats waar het water naar beneden komt. Er zijn dus heel veel mogelijkheden voor wateropslag, ook al heb je als kweker weinig ruimte. We moeten breder gaan denken. Zo is er bijvoorbeeld altijd wel ruimte voor boxen in de grond die water opvangen.'


Door tijdelijk water in de ErfGoedVloer op te slaan, bijvoorbeeld na een hevige regenbui, kan het overtollige water later worden afgevoerd

Een mooi, vitaal en uniform gewas
Een mooi, vitaal en uniform gewas

Strategische partner

ErfGoed werkt inmiddels bijna tien jaar samen met vasteplantenkweker Ronald Roest. Op zijn bedrijf is een ErfGoedVloer aangelegd en hierbij is ook goed gekeken naar de watervoorziening. ErfGoed is als het ware de strategische partner van Roest. Area salesmanager Machiel Paans is samen met Roest bezig om een meerjarenvisie te ontwikkelen. Daarbij worden de plannen van de ondernemer in beeld gebracht en wordt gekeken hoe de watervraagstukken optimaal ingevuld kunnen worden, nu, maar ook op termijn.


ErfGoedWaterSysteem

ErfGoed kan zorgen voor de complete inrichting van watertechnische ruimten, die bestaat uit wateropslag (silo's en bassins), pompunits, mestbakken, waterontsmetting, beregening en geavanceerde besturingstechniek. Dit biedt tal van voordelen. Zo krijgen de planten de juiste hoeveelheid water, op het juiste moment, op de juiste plaats en met de juiste toevoegingen, zoals meststoffen en reinigingsmiddelen. Als de watertechniek en de vloer niet helemaal op elkaar zijn afgestemd, ontstaat er ongelijkheid in de watergift. De systemen van ErfGoed zijn speciaal ontwikkeld voor de ErfGoedVloer. Met de watertechniek wordt dit hele proces gefinetuned, met andere woorden: totaal geïntegreerd in het systeem.
Met behulp van sensoren op en in de vloer speelt het ErfGoedWaterSysteem optimaal in op de irrigatiebehoefte van de planten. Er zijn inmiddels sensoren voor de EC, de pH en voor reinigingsmiddelen. Ook draagt het systeem bij aan de betrouwbaarheid en continuïteit van dit kritische bedrijfsproces. Het systeem is ook voorzien van signaalfuncties, onder meer voor onderhoud.
ErfGoed levert maatwerk, dus afgestemd op de specifieke klantsituatie. 3D tekeningen bieden hierbij een maximaal inzicht in de totaaloplossing. Handig is ook dat de klant in zee gaat met één partner voor het gehele teeltsysteem.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER