Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gebr Ezendam en Hens Hinloopen ontwikkelen modulaire E-trike

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 22 december 2020
77 sec


Een elektrische trike voor geïntegreerde gewasverzorging

In samenwerking met Gebr. Ezendam ontwikkelt Hens Hinloopen een modulaire elektrische trike voor gewasverzorging. In de weken voorafgaand aan december voerde Hinloopen een duurtest uit bij handelskwekerij De Buurte. Met succes. 'Ik hoop met een klein, licht en betaalbaar werktuig een toekomstbestendige machine te hebben gemaakt die geïntegreerd werken makkelijker maakt.'

De E-trike tijdens de duurtest bij handelskwekerij De Buurte
De E-trike tijdens de duurtest bij handelskwekerij De Buurte

Een elektrische trike die minimale druk op de bodem uitoefent en nauwelijks geluid maakt. Hens Hinloopen liep met het idee rond dat veel landbouwmachines vrij fors zijn in gewicht. Om bodemverdichting uit de weg te gaan bedacht hij dit lichte exemplaar dat naast chemisch en mechanische onkruidbeheersing ook aan rijdbemesting doet. Hierdoor is de werktuigdrager modulair. 'Op die manier kan je de trike verschillende functies laten vervullen en is hij breed inzetbaar', laat Hinloopen weten.

Duurtest bij Handelskwekerij De Buurte

De duurtest bij Handelskwekerij De Buurte moest uitwijzen dat het werktuig in staat was om vele kilometers te maken. Hinloopen: 'Tijdens deze duurtest hebben we de trike meer dan 300 kilometer laten rijden. Daarna demonteerden we de wielen om te kijken of er sprake was van slijtage. Dat was niet het geval.' Aanvankelijk was Gebr. Ezendam niet zeker of het werktuig de grote afstanden aan kon, de duurtest nam die sceptisch weg.


Toekomstbestendig

Naast dat het risico op bodemdichtheid kleiner wordt met een lichtgewicht trike is de prijs ook een stuk aantrekkelijker. 'Je ziet nu wel veel ontwikkelingen op het gebied van robots, maar die zijn duur in de aanschaf. Ik hoop met een klein, licht en betaalbaar werktuig een toekomstbestendige machine te hebben gemaakt die geïntegreerd werken makkelijker maakt en schaalbaar is.' Ook door zijn elektrische aansturing ben je met dit apparaat het milieu niet tot last. Tenslotte is hij ergonomisch interessant omdat je niet door je eigen uitlaatgassen loopt. Dit is bij sommige machines wel het geval.'



Verdere ontwikkeling

Het eerste prototype is daarmee klaar. Maar Hinloopen en Gebr. Ezendam zijn nog lang niet uitontwikkeld. 'Dit is de eerste standaard machine. Je merkt al aan de verschillende aanvragen dat sommige kwekers de trike graag hoger of juist breder zien. Ook de vraag of de trike meerdere banen tegelijkertijd kan behandelen is gesteld. We gaan kijken of we daar stappen in kunnen maken. De doorontwikkeling is de volgende uitdaging', sluit Hinloopen af.


Voor de E-trike kunnen kwekers per januari een Mia en Vamil subsidie aanvragen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER