Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Gewasbescherming op basis van RNAi als veilig alternatief

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 4 februari 2021
70 sec


Dat stellen onderzoekers van de Universiteit van Gent

Belgische wetenschappers verbonden aan de Universiteit Gent stellen dat gewasbeschermingsmiddelen op basis van RNAi een veilig alternatief vormen voor traditionele pesticiden. Doordat ze specifiek op bepaalde schadelijke insecten en ook plantenziektes inwerken, brengen ze geen schade toe aan andere biodiversiteit.

Maurice Kok van Syngenta
Maurice Kok van Syngenta

Lees ook: Nieuwe biologische epr-bestrijdingsmethode wint internationale prijs

RNAi is een biologisch proces dat is gebaseerd op RNA-moleculen. In tegenstelling tot traditionele bestrijdingsmiddelen kunnen deze producten op basis van RNAi zo worden ontworpen dat ze zeer specifiek de ziekte of plaag aanpakken, zonder negatieve bijwerkingen voor mens of milieu.

Toediening

Het product op basis van RNAi kan eenvoudig worden toegepast, stellen de onderzoekers. Je kan ze op dezelfde manier toedienen als traditionele middelen. Daarbij worden gewassen die hiermee zijn behandeld niet als genetisch gemodificeerd beschouwd; de methode verandert de structuur van het behandelde organisme niet.


Snel ontwikkelbaar en betaalbaar

Bovendien neemt de ontwikkeling van het product op basis van RNAi niet veel tijd in beslag omdat er de afgelopen jaren al veel onderzoek naar is gedaan. Vergelijkbaar is de ontwikkeling van vaccins tegen het coronavirus. Ook is de methode betaalbaar wat het een interessant alternatief maakt voor schadelijke pesticiden.


In de praktijk

De techniek is specialist in gewasbeschermingsmiddelen Syngenta niet ontgaan. Maurice Kok van Syngenta geeft aan dat Syngenta de techniek al een aantal jaar aan het onderzoeken is. 'Het zou fantastisch zijn als je insecten of plagen specifiek kan bestrijden zonder andere organismen te schaden. We zijn dit in ons testcenter als een van de voorlopers in Europa al een aantal jaar aan het onderzoeken', aldus kok.


Kok verwacht daarbij niet dat de techniek vandaag of morgen al in de praktijk gebruikt kan worden. 'Door de Europese wetgeving gaat er zeker nog wel 5 tot 10 jaar overheen voordat de eerste producten op de markt komen op basis van RNAi. Dit is iets voor in de verre toekomst', laat kok weten.

In het onderzoek van de Universiteit Gent werkte de universiteit samen met Wageningen University & Research, de universiteit Bologna en de Universiteit Ancona. De bevindingen zijn in haar volledigheid te lezen in het wetenschappelijke tijdschrift Trends in Biotechnology.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
'Groen doen'? Krijg 'vieze handen' in Boomkwekerijmuseum Boskoop
zaterdag 24 mei 2025
t/m maandag 3 november 2025
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Florall beurs België
dinsdag 26 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER