 |
Een keurmeester van keuringsdienst Naktuinbouw voert een exportinspectie uit bij een boomkwekerij. Foto: Naktuinbouw |
Aan de slag met e-certNL in 4 stappen
woensdag 31 maart 2021
Om aan de exporteisen van het Verenigd Koninkrijk te voldoen
Het gebruik van e-certNL, het systeem waarin planten voor export worden geregistreerd, wordt nog door veel ondernemers onderschat. Edwin Egthuijsen van keuringsdienst Naktuinbouw adviseert op de website van Brexitloket: 'Gebruik je het niet dagelijks, besteed het dan uit.' Hieronder vier tips om aan de slag te gaan met het registratieprogramma.
Lees ook: Fysieke grenscontroles van bomen met bestemming VK uitgesteld
Uit de aanmeldingen van de verschillende webinars van Naktuinbouw blijkt dat de voorbereidingen op de nieuwe exportprocedures in volle gang zijn. Maar liefst tweehonderd cursisten volgden de afgelopen maanden verschillende e-certNL-trainingen van Naktuinbouw. Ook het aantal Brexit-keurmeesters is hard gegroeid: van 35 in begin 2020 naar 65 in het voorjaar van 2021.
Certificering verplicht
Sinds 1 januari 2021 is een exportcertificaat verplicht voor 'hoog-risico' plantproducten namens de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA). De aanvraag hiervan regel je in het registratieprogramma e-certNL. Indien je niet-Nederlands plantmateriaal wil exporteren naar het Verenigd Koninkrijk is een pre-exportcertificaat noodzakelijk. Dit moet geregeld worden vanuit de leverancier.
Place of Destination
Voor 'laag risico' plantproducten is de certificaatplicht verschoven van 1 april dit jaar naar 1 januari 2022. De grenscontroles op deze certificeringen zijn echter ook verplaatst: niet per 1 juli 2021 maar 1 januari 2022 vinden grenscontroles plaats. Tot die tijd geldt de keuring op plaats van bestemming, het zogeheten Place of Destination. Hierbij vinden controles plaats op de plek waar het plantmateriaal in het VK naartoe gestuurd wordt.
Aan de slag met e-certNL
1. De eerste inlog in e-certNL begint met het aanvragen van eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven.
2. Meld je vervolgens ook aan bij Naktuinbouw.
Tip: Meld je correct aan bij e-certNL en let goed op of je de juiste gegevens invult. Gebeurt dit niet, dan worden voor de zending de verkeerde exporteisen in het systeem ingesteld en een incorrect certificaat aangevraagd. Volgens Egthuijsen kan je daar niet vroeg genoeg mee beginnen: ‘Het kan zomaar een paar weken duren voor je alle aanvragen hebt geregeld.’ Start dus op tijd.
3. Inspectieaanvraag: in de praktijk komt het volgens Brexitloket geregeld voor dat ondernemers inspecties ’s avonds aanvragen voor de volgende ochtend. Maar in verband met de planning moet zo’n aanvraag uiterlijk 24 uur van te voren worden gedaan. De kans is anders groot dat de inspecteur niet op tijd komt.
Tip: Tijdens de inspectie dient de volledige zending aanwezig te zijn. Lading die nog onderweg is, kan niet worden geïnspecteerd en dus ook niet met de zending mee. Hetzelfde geldt voor producten die al in de vrachtwagen staan. Die moeten voor de inspectie worden uitgepakt.
4. Britse afnemers en eisen: voor de lading weg kan, moet de Britse afnemer ook aan de slag. Zo moet de melding van tevoren worden aangemeld in Peach: de Britse variant van e-certNL. De Britse klant dient een digitale kopie van het fytosanitair certificaat in Peach te uploaden.
Tip: komt het plantmateriaal uit een ander EU-land, denk er dan aan dat de leverancier een pre-exportcertificaat aanlevert. Egthuijsen: ‘Om een raar voorbeeld te geven: Een Nederlandse handelaar haalt producten uit Portugal. Het VK heeft als eis dat de groeiplaats vrij moet zijn van olifanten. Uit een Portugees pre-exportcertificaat moet blijken dat dit zo is. Soms is extra documentatie nodig.’ De informatie van het pre-exportcertificaat blijkt niet altijd voorhanden, in dat geval moet de Nederlandse handelaar zelf achter de informatie aan.
Tip: Egthuijsen adviseert om agro-export uit handen te geven als je er niet dagelijks mee bezig bent. Met name voor de kleine en middelgrote kwekers kan dat een idee zijn. Egthuijsen: ‘Het komt wel eens voor dat ondernemers vlak voor vertrek beginnen met de aanmelding van de lading in e-certNL. Dat is sowieso te laat. En gebruik je het systeem niet dagelijks, dan kost dat veel tijd. Dat is stressvol. Vooral als de vrachtwagen al staat te ronken. Het exportproces uitbesteden aan een expediteur is dan het overwegen waard.'
|
Tip de redactie
|