Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Ctgb laat twee nieuwe middelen toe voor de boomkwekerij en trekt groot aantal in

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, dinsdag 4 mei 2021
60 sec


Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) laat naar aanleiding van de laatste collegevergadering weten twee nieuwe gewasbeschermingsmiddelen toe te laten voor de boomkwekerij. Het gaat hierbij om Taegro en Velifer. Ook zijn er meer dan dertig middelen ingetrokken.


Taegro is een schimmelbestrijdingsmiddel van Syngenta Crop protection met Basicillus amyloliquefaciens stam FZb 24 als werkzame stof. Het gaat hierbij om een biologische fungicide dat met name effectief is bij de bestrijding van echte meeldauw. Maurice Kok, Crop Advisor bij Syngenta, laat weten dat het middel voor preventief gebruik is. 'Het is geen product om meeldauw mee schoon te spuiten. Ook heb je maar weinig nodig: 370 gram per hectare. Telers mogen het twaalf keer per jaar toepassen. In combinatie met een hulpstof, zoals Elasto G5, krijg je een betere dekking. In andere teelten zien we dat Taegro ook goed werkt tegen andere schimmels, of dat ook het geval is in de boomkwekerijsector, hebben we nog niet eerder getest. Daarom zijn we zijn voor de komende jaren een onderzoekstraject gestart.'

Velifer

Velifer is het andere middel dat voor de boomkwekerijsector is toegelaten. Het betreft een insectenbestrijdingsmiddel met Beauveria bassiana PPRI 5339 als werkzame stof en is afkomstig van BASF. Het middel is toegelaten voor professioneel gebruik in de bedekte teelt bij zowel de groente- en fruitteelt als boomkwekerijgewassen en vaste planten. Mark Selman, Cropmanager bij BASF: 'Velifer is een product dat je met een lage dosering kan gebruiken: een halve liter per ha. Daardoor is het een gewasveilig product. Verder gaat het om een vloeibare toepassing en kan het middel om de vijf dagen, dus 73 keer in het jaar, worden toegepast.' Velifer is ter bestrijding van trips, witte vlieg en spint.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER