Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Actievoerders planten lukraak bomen in de binnenstad

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 5 mei 2021
83 sec


In Amersfoort maken een aantal stadstegels plaats voor drie wilgenstekken. De actiegroep die zich Extinction Rebellion Amersfoort noemt heeft zondagochtend willekeurig bomen gepland als verzet tegen het groenbeleid in de gemeente. De gemeente heeft inmiddels laten weten goed voor de bomen te zorgen, al twijfelt ze of ze levensvatbaar zijn.

Foto: Extinction Rebellion Amersfoort
Foto: Extinction Rebellion Amersfoort

In de binnenstad van Amersfoort staan drie ietwat scheef geplante wilgenstekken tussen de stoeptegels van de stad. De actievoerders plantten de wilgen als statement tegen het groenbeleid van de gemeente. Volgens hen ligt de prioriteit niet bij behoud, laat staan uitbreiding van het groen. In een schriftelijke verklaring schrijft Exctinction Rebellion Amersfoort: 'We zien dat er al 1500 bomen werden gekapt voor de aanleg van de westelijke rondweg, terwijl er voor de weg nog niet eens budget is.'

Niet voor herhaling vatbaar

Of de bomen levensvatbaar zijn, zet de gemeente vraagtekens bij. Toch heeft ze te kennen gegeven voor de bomen te zorgen. Wethouders Kees Kraanen (VVD) reageerde op de boomplantactie: 'Als ze het al overleven, wat ik zeer betwijfel, dan zullen we er goed voor zorgen.' Kanttekening die Kraanen daarbij plaatste is dat het idee niet voor herhaling vatbaar is.


'Je kan beter minder bomen duurzaam planten zodat ze tientallen jaren gezond kunnen blijven staan, dan lukraak bomen planten die na tien jaar vervangen moeten worden'

Beter duurzaam planten dan gekwakkel

Paul Fransen, technical engineer bij Treebuilders, is er vrij zeker van dat de boom geen grote kans van slagen heeft. 'Onder de stadstegels ligt waarschijnlijk geel zand, waar wortels niet aarden of voeding uit kunnen winnen. Het is dan geen optie om de bomen jaren te laten staan. Onze filosofie is: je kan beter minder bomen duurzaam planten zodat ze tientallen jaren gezond kunnen blijven staan, dan lukraak bomen planten die vervolgens staan te kwakkelen en na tien jaar vervangen moeten worden', licht hij toe.

Treebuilders ontwerpt boombunkers die een groeiplaats vormen voor bomen om vrij te groeien zonder dat de boom en de kabels en leidingen elkaar in de weg liggen. Ook wortelopdruk wordt daarmee uit de weg gegaan.


'Een ludieke actie om aandacht te vragen', vindt Erik Punt van De Eijk. 'Zolang de openbare ruimte of voorzieningen maar niet vernield worden.' Minder ziet Punt in de toezegging van de gemeente actief voor de bomen te zullen zorgen. 'Laat ze samen een geschikte plek zoeken. Je wil als gemeenschap graag samen bepalen waar je bomen de ruimte geeft. Dat zou niet door een enkele initiatiefnemer bepaald moeten worden.'

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Joost S.H. Gieskes
Friday 7 May 2021
Beetje laf van die wethouder. Het is gewoon wetteloosheid. En het ook niet ludiek. En als je gaat praten over kans van slagen beweeg je je al op een hellend vlak.
M.Kramer
Monday 10 May 2021
Hoe onnozel kan je zijn om dit te gaan doen, hebben deze mensen niks beter te doen.
zeker langs een kademuur planten is vragen om gedoe en schade.
M.a.w. opruimen en denk eerst eens na.
Wethouder neem je verantwoordelijkheid!!

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER