Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Onderzoek naar gebruikswaarde van verschillende bodemvochtsensoren

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Willemijn van Iersel, dinsdag 11 mei 2021
71 sec


In de Nationale Proeftuin Precisielandbouw is vorige week gestart met een test waarin 9 verschillende bodemvochtsensoren worden vergeleken. Onderzoekers van Wageningen University & Research en Aeres Hogeschool Dronten voeren het onderzoek op zowel een zandgrond als kleigrond uit.


Bodemvochtsensoren meten het vochtgehalte in de bodem en de data hiervan kun je als kweker slim inzetten om je beregeningsplannen te verbeteren en te verduurzamen. Volgens WUR-onderzoeker Jits Riepma twijfelen telers vaak over welk type bodemvochtsensor het beste bij hun bedrijf past. Riepma: 'Sommigen kosten € 100 per stuk, terwijl anderen richting € 1.800 gaan. Telers willen graag weten wat ze voor hun geld krijgen en waar die verschillen op gestoeld zijn. Met deze proef krijgen zij meer handvaten om te bepalen welke bodemvochtsensor geschikt is. De ene teler wil bijvoorbeeld het exacte vochtpercentage weten, terwijl een ander alleen kijkt naar trends.'

Negen sensoren vergeleken

Binnen het onderzoek worden de sensoren van Dacom, Sensoterra, Agrometius, RMA, Aquafeed, Farm21, Estede, AgroExact en Quantified meegenomen. De sensoren van Sensoterra en Farm21 zijn uitgerust met dezelfde sensoren als Connected Green, sensoren die veel worden toegepast in landscaping. Bij de proef bekijken onderzoekers de nauwkeurigheid van verschillende bodemvochtsensoren bij diverse weersomstandigheden. Dat gebeurt aan de hand van vochtbepaling op basis van grondmonsters die als referentiewaarde worden ingezet. Zowel het vochtpercentage als de zuigspanning worden gemeten en vergeleken.


Voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen in het complexe landschap van bodemvochtsensoren. Vele verschillende modellen, types en prijzen - welke sensor is nou voor welk doel het best geschikt?

De tests worden uitgevoerd op twee aardappelpercelen, maar dit maakt het zeker niet alleen geschikt voor aardappelkwekers. René Voogt van Sensoterra: 'Het is een hele interessante proef, ze willen voor eens en voor altijd duidelijkheid scheppen in het complexe landschap van bodemvochtsensoren. Vele verschillende modellen, types en prijzen - welke sensor is nou voor welk doel het best geschikt?'

Bodemmonsters

Er worden wekelijks bodemmonsters genomen op 3 dieptes variërend van 10 tot 50 centimeter. Behalve de vergelijking tussen verschillende metingen met de referentiewaardes van grondmonsters, worden ook zaken als gebruikersgemak, verschillen in meetmethode, communicatie en platformgebruik in kaart worden gebracht.

Bron: Nationale Proeftuin.


LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Groentechniek Holland 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
GaLaBau 2024
woensdag 11 september 2024
t/m zaterdag 14 september 2024
Cursus 'Toekomstgericht ondernemen in de boomkwekerij'
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Innovatiedag Haaren
donderdag 12 september 2024
t/m donderdag 12 september 2024
Open Plantendagen 2024
donderdag 19 september 2024
t/m zondag 29 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER