Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Misverstand over aanleg elektrakabels: dertigtal bomen gekapt

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, woensdag 28 juli 2021
147 sec


Willem Zevenbergen: 'Meer aandacht voor bomenprojectleider'

Een misverstand in het Noord-Hollandse Warmenhuizen betekende de dood voor tientallen bomen. Op moment van graven bleken er al andere kabels op de aanvankelijke locatie te liggen, waardoor ter plekke is besloten om de kabels pal langs de bomen aan te leggen. Om dergelijke situaties in de toekomst te voorkomen, is meer aandacht nodig voor bomenprojectleiders op locatie die kort op de bal spelen, stelt Willem Zevenbergen van Norminstituut Bomen.


Energiebedrijf Alliander is bezig met het aanleggen van nieuwe kabels bij een fietspad in Warmenhuizen. Aanvankelijk zouden de kabels aan de andere kant van de weg worden aangelegd, maar doordat daar al andere kabels lagen, is ter plekke besloten om kort langs de bomenlaan te graven en wortels weg te hakken om plaats te maken. Hierdoor moest een groot deel van de bomen om door instabiliteit.

Mogelijk scenario

Operationeel beheerder bomen bij gemeente Schagen Wilfred Slippens licht aan NH Nieuws toe niet te weten hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Ik snap ook niet hoe zoiets gebeurt. Dan staat er een hele graafploeg klaar om die kabel te leggen, en blijkt dat het niet kan.' Willem Zevenbergen, consultant bij Norminstituut Bomen, legt een mogelijk scenario voor. 'Het is een aanname', zo steekt hij van wal. 'Maar er wordt gesproken over miscommunicatie. Graafploegen zijn over het algemeen bemand door zeer gemotiveerde mensen, maar die vaak de Nederlandse taal niet machtig zijn. Het is al moeilijk genoeg om dezelfde taal te spreken als het over bomen en kwetsbare zones gaat.'


'Ik denk dat er in Nederland dagelijks tientallen bomen ten onder gaan door dit soort praktijken. Er is echt een tekort aan toezicht'

Tekort aan toezicht

Hij vervolgt: 'Als ik het moet analyseren, is de werkvoorbereiding ongelooflijk slecht geweest. Ik stel mij voor dat een hardwerkende ploeg tijdens het graven van alles tegenkomt en tijdsdruk heeft om het af te maken. Er wordt wat gebeld en aangegeven dat er al kabels liggen met het voorstel om aan de andere kant de werkzaamheden verder voort te zetten. Als de communicatie dan al niet lekker loopt, luidt de boodschap: doe maar. Het is een denkbaar scenario en wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Ik denk dat er in Nederland dagelijks tientallen bomen ten onder gaan door dit soort praktijken. Er is echt een tekort aan toezicht.'


Om soortgelijke situaties voor te zijn, stelt Zevenbergen zich voor dat acute beslissingen altijd in overleg gaan met een bomenprojectleider van een betreffende regio. 'Vergelijk het met mensen die in een verkeerstoren op een vliegveld zitten. Zo iemand die binnen je gebied, zeker in grote steden, een digitale kaart heeft van de regio en precies weet wat je in de grond hebt zitten. Dat je tegen zo'n aannemer zegt: prima om die werkzaamheden uit te voeren, maar dan moet er wel een ETT'er op locatie aanwezig zijn die plaatselijke beslissingen kan nemen. Het zou dus een oplossing kunnen zijn om iemand de verantwoordelijkheid te geven voor de bescherming van de bomen, een bomenprojectleider.'

'Een bomenprojectleider die de verantwoordelijk heeft over de bescherming van bomen zou een oplossing kunnen zijn'

Verloren waarde

Meer capaciteit vraagt om meer geld, maar als daarmee soortgelijke situaties voorkomen kunnen worden, hoeven volwassen bomen die ook een bepaalde waarde hebben, daar niet voor te wijken, stelt Zevenbergen. 'Los van het feit dat daar geen nieuwe bomen meer geplant kunnen worden, ben je de kwaliteit en volume van de volwassen bomen kwijt. De weg wordt warmer, hemelwater minder goed opgevangen, kevers, torren en vogels komen daar niet meer - de hele interactie die de bomen hadden met de omgeving is weg en het stukje klimaatadaptatie ook. Ik geloof niet dat je dat kan compenseren', besluit hij.


Er komen geen nieuwe bomen terug door tekort aan ruimte, ook is de gemeente met Alliander in gesprek over de kosten van het kappen en het planten van nieuwe bomen, elders in Warmenhuizen. Volgens Zevenbergen is het daarbij goed denkbaar dat een boomtaxateur bij betrokken wordt.

Vergunningen en contracten

Als het om graafwerkzaamheden gaat, zijn altijd vergunningen afgegeven en contracten opgesteld. Hierin zijn randvoorwaarden opgenomen omtrent het werken rond bomen. In het Handboek Bomen is hier aandacht aan besteed en zijn in hoofdstuk 2 ‘Werken rond Bomen’ en hoofdstuk 16 ‘Bomen Effect Analyse’ (BEA)' richtlijnen opgesteld waar aannemer en toezichthouder op terug kunnen vallen. 'Het is dan wel van belang dat er in de vergunning en/of uitvraag een verwijzing is gedaan naar deze kwaliteitseisen', aldus Zevenbergen.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Lia Heller
Thursday 29 July 2021
Wellicht zou ook nader bekeken moeten worden of het noodzakelijk is dat de ca. 250 bomen langs de N244 (Westdijk) ten zuiden van Alkmaar gekapt gaan worden.
Sjaak de Lange
Thursday 29 July 2021
Gemeente moet zich aansluiten bij Norminstituut Bomen. Dan kan je dit soort situaties voorkomen

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER