Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Tienrijige schoffelmachine houdt het werk van boomkwekerij Liwardi simpel

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Meike Wessels, donderdag 7 oktober 2021
138 sec


'Bij gebruik van chemie raakt het teeltsysteem in een neerwaartse spiraal'

De nieuwe tienrijige schoffelmachine van Boomkwekerij Liwardi pakt niet alleen meer meters in één werkgang, maar is ook nauwkeuriger. Door de aanwezigheid van een dubbel gps-systeem kunnen zowel de mesjes als de vingerwieders dichter op het gewas werken, waardoor nadien minder handwerk nodig is. 'Op een groot perceel besparen we zo heel wat tijd', aldus Wouter Veraart, eigenaar van Liwardi.


De machine is ontstaan uit een samenwerking tussen Veraart en Gebr. Ezendam. Met zijn achtergrond in de werktuigbouwkunde wist Veraart wat hij wilde met een nieuwe machine en hoe. 'De kunst is: houd het zo simpel mogelijk. Dingen zijn al moeilijk genoeg; dan moet je zo'n machine niet moeilijker maken dan nodig is.' Veraart doelt daarmee onder meer op geavanceerde camerasystemen die de exacte locatie van een gewas kunnen herkennen en het werktuig zo nauwkeuriger kunnen aansturen. 'Dat werkt allemaal goed, maar in de boomkwekerij is dat vaak niet haalbaar. Wij kweken hier bijvoorbeeld veertig verschillende soorten. Dan moet je die camera al die soorten leren herkennen. Dat is omslachtig.' Ook stelt hij dat de besturing van machines simpel gehouden moet worden. 'Zodat je niet maar één werknemer hebt die dat ding kan besturen', aldus Veraart.

Gps-gestuurde schijven

De gps die op het werktuig geïnstalleerd zit, wordt aangestuurd door middel van stuurschijven. Daarbij komt het woord 'simpel' weer terug. Veraart: 'Geen ingewikkeld systeem dat over een paar jaar verouderd is en niet meer geüpdatet kan worden. De schijven zijn de besturing van het werktuig.' Dit luistert heel nauw. Zelfs zo nauw, dat boomkwekerij Liwardi de messen en vingerwieders een paar centimeter van het gewas kan afstellen, vergelijkbaar met gps op basis van cameratechnieken. 'Door het dubbele gps-systeem hebben we aanzienlijk minder speling, waardoor we nauwkeuriger kunnen wieden en nadien minder handwerk hoeven te verrichten. Je krijgt mooi schoon zwart zand.'


'De dingen zijn al moeilijk genoeg; de truc is om het simpel te houden'

Duurzame teeltwijze

Boomkwekerij Liwardi wiedt het onkruid zo veel mogelijk mechanisch, mits het droog weer is. Op natte dagen wordt chemie toegepast. 'Bij groeizaam weer wieden we een aantal weken achter elkaar mechanisch', vertelt Veraart in zijn loods. 'Je ziet nu dat de onkruiddruk minder wordt. Straks passen we nog een keer chemie toe; dan kunnen we er weer een paar maanden tegenaan.' Veraart gebruikt verder weinig chemie en streeft naar een weerbaar teeltsysteem. Eerder schreven we in dit vakblad dat Veraart behoort tot de Jonge Boomkwekersstudieclub, die erom bekendstaat voorstander te zijn van duurzame teeltwijzen: nauwelijks chemie, waterslangirrigatie en een hogere plantweerbaarheid door middel van stimulatoren.


Daarmee speelt boomkwekerij Liwardi in op toekomstige regelgeving, waardoor het middelenpakket kleiner wordt en chemische toepassingen zeldzaam. 'Ik zou meer chemie kunnen gebruiken, maar ik wil dat mijn plant het naar zijn zin heeft.' Volgens Veraart raakt het teeltsysteem bij gebruik van chemie in een neerwaartse spiraal. Dood je het ene beestje, dan moet er elders bijgespoten worden. Zo haal je de balans eruit en daar wordt geen gewas blijer van. Bij een eerder bezoek aan Liwardi zagen we dat de bodem daar zijn vruchten van plukt. We zagen een voedzame bodem met regenwormen te over, luchtige zandstructuren, onder meer dankzij een niet-kerende grondbewerking, maar ook organische bemesting en gerst.

'Ik zou meer chemie kunnen gebruiken, maar ik wil dat mijn plant het naar zijn zin heeft'

Schoffelmachine

De schoffelmachine met tien rijen van Gebr. Ezendam gebruikt Veraart tot de gewassen maximaal 1 meter hoog zijn; daarna schakelt hij over op de portaaltrekker. Die is toereikend voor gewassen tot 2 meter. 'Hoe groter het gewas, hoe minder onkruid je aantreft. De planten groeien in de breedte, waardoor het blad de zon weert van de bodem. Op die manier probeer je naar de verschillende stadia van je plant te kijken.'


Boomkwekerij Liwardi

Boomkwekerij Liwardi kweekt op een oppervlakte van ongeveer 45 ha hoofdzakelijk haagplanten, zoals Ilex, Taxus, Prunus, Laurus, Osmanthus, Photinia, Ligustrum en coniferen. Het fundament van het bedrijf van Veraart werd gelegd door zijn ouders, die de kwekerij veertig jaar geleden grondvestten in Nispen, zo'n 20 kilometer ten westen van Zundert. Wouter Veraart hielp van jongs af aan mee en ontwikkelde zo in de loop der jaren de nodige kennis.

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Dag van Innovatiekringen boomkwekerij
donderdag 17 oktober 2024
Trade Fair Aalsmeer
dinsdag 5 november 2024
t/m donderdag 7 november 2024
Fleetexpo
woensdag 13 november 2024
t/m donderdag 14 november 2024
GREEN OUTLET
GEVRAAGD: Sorteertafels
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Grote Boomrekken
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Zijschudlichter
vrijdag 11 oktober 2024
AANGEBODEN: Kluitsteekmachine
vrijdag 11 oktober 2024
TRENDING
Groene Transfers van oktober
07-10-2024 | NIEUWS
Techniek in de genen
18-09-2024 | ARTIKEL

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER