Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Bacterievuur staat weer op de agenda

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 16 juni 2022
62 sec


Midden juni zijn de omstandigheden ideaal voor de schadelijke Erwinia amylovora

De weersomstandigheden zijn midden juni ideaal voor het uitbreken van bacterievuur. Daarom is het ook de tijd van inspecties. Bacterievuurbufferzones voorkomen verspreiding, zodat plantmateriaal gezond verhandeld kan en mag worden.

Uitsnede uit de NVWA-kaart met bacterievuurbufferzones
Uitsnede uit de NVWA-kaart met bacterievuurbufferzones

Bacterievuur, veroorzaakt door de bacterie Erwinia amylovora, kan grote schade aanrichten in vooral meidoorn, maar ook fruit- en laanbomen zijn gevoelig. Ideaal voor de verspreiding van bacterievuur is warm weer met een hoge luchtvochtigheid, zoals in juni vaak het geval is. Aantasting van bacterievuur begint vaak met infectie van bloesem of jonge scheuten. Daarna volgt verschrompeling, verdorring, bruin tot zwarte verkleuring en afsterving. Scheuttoppen kunnen omkrullen en een zwart vlaggetje vormen. Dat heet ook wel een 'bacterievuurvaantje'.

Herkenning

Voor kwekers is het belangrijk om bacterievuur te kunnen herkennen, omdat de ziekte zich snel kan uitbreiden in de plant zelf en ook naar andere planten. Bacterievuur wordt overgebracht door veel oorzaken: insecten, vogels, wind, regen, hagel, gereedschappen en gewashandelingen. Ook het verslepen van aangetast plantmateriaal is een risico.


Aantasting van bacterievuur begint vaak met infectie van bloesem of jonge scheuten. Daarna volgt verschrompeling, verdorring, bruin tot zwarte verkleuring en afsterving

Inspecties

In Nederland voeren keurmeesters van Naktuinbouw inspecties uit, waarbij NVWA zorgt voor de instructie. Er zijn inspecties binnen de kwekerijen en inspecties in bacterievuurbufferzones. Inspecties op de kwekerijen is verplicht op basis van EU-wetgeving. Meer informatie over keuringen en de regels die daarbij gelden is te vinden op de websites van NVWA en van Naktuinbouw.


Bufferzones

Bacterievuur komt in grote delen van Nederland voor. Het verspreidt zich gemakkelijk naar andere waardplanten. Een bufferzone is een gebied met extra maatregelen om verspreiding van bacterievuur te voorkomen. Hierdoor mogen bomen en planten uit deze gebieden binnen de EU verhandeld worden. En ook naar de beschermde gebieden die om deze extra maatregelen vragen. Bestrijding van bacterievuur binnen de bufferzone is verplicht. Bufferzones zijn te vinden op een kaart van de NVWA.


LEES OOK
Sneltest op bacterievuur beschikbaar
21-06-2021 | NIEUWS
41 sec

LOGIN   met je e-mailadres om te reageren.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
Oldenburg Diversiteit
maandag 18 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Farwest beurs
woensdag 20 augustus 2025
t/m vrijdag 22 augustus 2025
Cash & Carry Days bij Twenthe Plant
maandag 25 augustus 2025
t/m zaterdag 6 september 2025
Florall beurs Belgiƫ
dinsdag 26 augustus 2025
Najaarsbeurs Arie Bouman Tuinplanten 2025
dinsdag 26 augustus 2025
t/m woensdag 27 augustus 2025

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
Green Industry Profile
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER