Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sterke Prunus steelt show met compacte groei en rode scheuten

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 24 oktober 2022
60 sec


'Het zijn prachtige, sterke soorten; er komt niks in'

Bij Breederplants wordt een serie compacte Prunus in het zonnetje gezet. Ze worden gekweekt bij Boomkwekerij Boeren in Nederland en bij Woodburn Nurseries in de Verenigde Staten. Behalve door de compacte groei vallen ze op door hun weerbaarheid tegen ziektes.

<i>Prunus laurocerasus</i> Ani met rode uitlopers
Prunus laurocerasus Ani met rode uitlopers

De kwekers zijn erg enthousiast over deze serie, aldus Breederplants. Bijvoorbeeld over Prunus laurocerasus 'Ani', een sterke soort die groeit met mooie rode scheuten. Kweker Rini Boeren in Sprundel beaamt dat: 'Het zijn prachtige, sterke soorten; er komt niks in.' Hij wijst naar het veld waar de planten staan. 'Kijk zelf maar, ze zien er heel gezond uit.' De voor 'Ani' kenmerkende frisse groene kleur en de dieprode jonge uitlopers zijn goed te zien. Boeren loopt langs de verschillende Prunus laurocerasus-soorten, zoals 'Ani', 'Red Emperor', 'Nero' en 'Antonius'. 'Deze planten worden binnenkort gemaaid en zullen daarna snel opnieuw uitlopen.'

Prunus laurocerasus 'Ani'

Compact, winterhard en hittebestendig

De compact groeiende laurocerasus-serie bestaat uit de soorten 'Ani', 'Gabi' en 'Josa'. Alle drie zijn ze geschikt voor hagen en om op stam te kweken. Door de inbreng van Baltische types zijn deze selecties tot -30° Celsius winterhard zonder dat er enige schade ontstaat. Ze zijn veredeld door Jozsa Miklos in Hongarije en worden op de markt gebracht en beschermd door Heco Stekcultures in Nederland. Het kruisingsprogramma dat Miklos heeft opgezet, was erop gericht om een laurier te creëren die compact blijft, winterhard is in Centraal- en Oost-Europa en zeer hittebestendig. Hij is erin geslaagd om de kruisingen te maken zoals hij die voor ogen had. Daaruit zijn onder andere deze drie compacte soorten voortgekomen. De breeder is Josa Selecties in Biezenmortel.


Prunus laurocerasus 'Ani' op het veld van Woodburn Nurseries
Close-up van het blad van Prunus laurocerasus 'Gabi'
Blad van Prunus lauroceracus 'Josa'

Prunus laurocerasus-soorten

Naast de compacte serie voert Breederplants nog een aantal andere laurocerasus-variaties, met diverse bladkleuren en groeiwijzen, namelijk 'Nero', 'Sofia', 'Red Emperor', 'Royal Blanket', 'Miniredia' en 'Antonius'.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER