Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Lensli ontwikkelt scala aan duurzame en veenarme substraten

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 8 september 2022
65 sec


'Samenwerking met telers is essentieel voor substraten die zijn afgestemd op de teeltbehoefte'

Substraatproducent Lensli ontwikkelt veenarme substraten door in afstemming met telers met mengsels te experimenteren. Met Kwekerij Bunnik Plants in Bleiswijk is gewerkt aan een substraat met meer houtvezel. Teeltspecialist Paul Weerdenburg van Bunnik Plants is tevreden over de resultaten.

Steven van Nieuwenhuijzen van Horticoop (l) en Gert Blaauw van Lensli
Steven van Nieuwenhuijzen van Horticoop (l) en Gert Blaauw van Lensli

Omdat het per teelt verschilt wat het beste substraatmengsel is, is een goede afstemming tussen de substraatspecialisten van de leverancier en de teeltspecialisten van de kweker nodig. Weerdenburg: 'Gronden met minder veen maakten de teelt aanvankelijk best moeilijk: hoe ga je om met de meststoffen en wat er in de grond gebeurt?' Bij Bunnik Plants is samen met Lensli gewerkt aan een substraat met veel houtvezel en toevoeging van perlite, waar goede resultaten mee worden bereikt. Het veengehalte van dit substraat is minder dan 50%.

Paul Weerdenburg

Referentiesubstraten

'Samenwerking met telers is essentieel voor substraten die zijn afgestemd op de teeltbehoefte', aldus Blaauw. De accountmanagers van Lensli komen bij veel verschillende telers en kennen daardoor de ins en outs van diverse teelten en de mogelijkheden van de beschikbare substraatmengels. Zij overzien daardoor de uitdagingen voor de verschillende teelten op het gebied van veenarm substraat. Op basis van ervaring heeft Lensli substraten in verschillende segmenten en duurzaamheidsklassen ontwikkeld. Referentiesubstraten die hun kwaliteit bewezen hebben, geven een goed uitgangspunt voor telers om te bepalen welk substraatmengsel past bij welke teelt. Voor elk substraat kan de footprint worden berekend, zodat het voor telers duidelijk is wat een nieuw substraat bijdraagt aan de duurzaamheidsdoelstelling.


Video

In de video vraagt Steven van Nieuwenhuijzen, ceo van Horticoop aan Gert Blaauw, managing director van Lensli hoe de ontwikkeling van het veenarme substraat bij Bunnik Plants is gegaan. Door dit substraat toe te passen op het bestaande teeltsysteem zet de kwekerij een stap in hun ambitie om het gebruik van veen in substraten te verminderen. Een belangrijke vraag daarbij is wat de gevolgen van deze reductie zijn voor de meststoffen- en watergift. Samen met Lensli heeft het team van Bunnik Plants de mogelijkheden onderzocht.Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER