Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Een sierkers die je (ook) naar de herfst laat verlangen

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 28 november 2022
78 sec


Prunus ROYAL FLAME ('Mieke'PBR)

Een sierkers die nier alleen doet uitkijken naar de lente, maar ook naar de herfst: Prunus Royal Flame ('Mieke'PBR) maakt het waar. De ontdekking van deze kers begon toen Jan van den Brandhof uit Hemmen zijn liefde voor planten ontdekte: 'Ik had altijd al een passie voor planten en liep dag in dag uit door de schooltuinen om alle bomen en vaste planten en hun wetenschappelijke namen te leren kennen.'

<i>Prunus</i> ROYAL FLAME ('Mieke'PBR) in de herfst
Prunus ROYAL FLAME ('Mieke'PBR) in de herfst

Van den Brandhof vervolgt: 'Tijdens mijn militaire diensttijd in Nunspeet volgde ik een opleiding tuintechniek om tuinontwerpen te maken en om te leren welke planten je in tuinen goed met elkaar kunt combineren.

Ontdekking van Prunus Royal Flame

Zijn levenslange passie voor de groensector leidde uiteindelijk tot de ontdekking van Prunus Royal Flame. 'Prunus is met zijn rijke bloei en sterke eigenschappen altijd een van mijn favorieten geweest,' vertelt Van den Brandhof. 'Ik had Prunus 'Pandora'-zaailingen op verschillende plekken rondom mijn huis geplant en ontdekte in 2008 bij mijn voordeur een opvallende zaailing. De bloemen waren van het zuiverste wit, de herfstkleuren waren intenser dan ik ooit had gezien, en dat alles werd gecombineerd met een mooie, rechtopgaande stam. Een combinatie van eigenschappen die niet zoveel voorkoment binnen het Prunus-sortiment.'


De Royal Flame valt op met zijn rijke bloei en recht opgaande stam
Hoewel deze Prunus zijn officiële naam Royal Flame eer aandoet, werd de cultivar 'Mieke' genoemd, naar de vrouw van Van de Brandhof. 'Ze is net zo gecharmeerd van Royal Flame als ik', geeft hij toe. Plantipp vroeg in 2015 EU-kwekersrecht aan en na jaren geduld werd het PBR in 2018 toegekend. Kwekerij Batouwe was de allereerste kweker in Nederland die materiaal van Royal Flame ontving om de vermeerdering te starten. En slechts enkele maanden later werd Royal Flame door de KVBC bekroond met een bronzen onderscheiding.

Prunus Royal Flame

In het vroege voorjaar is Royal Flame volledig bedekt met zuiver witte, geurende bloemen. Deze indrukwekkende Prunus ontwikkelt bronskleurig jong blad, dat in de zomer prachtig heldergroen verkleurt. Maar in het najaar doet Royal Flame zijn naam echt eer aan en zorgt het warme roodoranje blad voor een vurig schouwspel in het landschap. De kleuren zijn intenser dan Prunus 'Pandora'.
Royal Flame heeft een opgaande groei en wordt maximaal negen meter hoog en 5,5 meter breed. Deze bescheiden hoogte maakt hem ideaal voor smallere lanen, straten en parken of kleinere - maar ook grote - tuinen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER