Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Europese pilot onderzoekt effectiviteit digitale oplossingen duurzame landbouw

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, zaterdag 28 januari 2023
108 sec


Praktijkonderzoek in twintig EU-landen moet leiden tot digitaliseringstoolkit

Hoe weet je wat de beste technologie is voor jouw landbouwbedrijf? Die vraag leidde tot QuantiFarm, een nieuw EU-project dat onderzoekt of en hoe goed digitale hulpmiddelen presteren in de dagelijkse praktijk van de landbouw.

Ook in de sierteeltsector staat digitale technologie in de belangstelling. Demodag onkruidbestrijding Delphy in Boskoop, juni 2022
Ook in de sierteeltsector staat digitale technologie in de belangstelling. Demodag onkruidbestrijding Delphy in Boskoop, juni 2022

Voedselproducenten staan voor grote uitdagingen door wereldwijd extreme weersomstandigheden, ontbossing, gewasziekten en ontoereikende irrigatie. Precisielandbouw en slimme mechanisatie worden door de EU gezien als hulpmiddel in de strijd hiertegen. Ondanks de belangstelling voor digitalisering in de land- en tuinbouw verloopt de invoering van deze technologieën volgens de initiatiefnemers van Quantifarm traag; te vaak blijven ontwikkelde technologieën 'op de plank liggen'.

De partners in Quantifarm willen de verdere inzet van digitalisering ondersteunen als belangrijk hulpmiddel om de economische, ecologische en sociale duurzaamheid te verbeteren.

Heel Europa

Om te bewijzen dat digitalisering werkt, wil QuantiFarm deze beoordelen en de effecten ervan vergelijkbaar en van praktisch nut maken voor boeren. In meer dan 20 landen en in 10 (van de 11) biogeografische regio's in Europa worden daartoe 30 testcases gevolgd. Dit gaat dan om 100 commerciële landbouwbedrijven uit 7 landbouwsectoren voor 20 soorten gewassen en dieren. Als Nederlandse partner is Delphy verantwoordelijk voor vier van deze testcases.


Fruit, akkerbouw en glastuinbouw

Twee van die testcases worden uitgevoerd in de Fruitsector: bij een appelteler in Nederland en een appelteler in Polen. Voor deze beide testcases worden meerdere DAT's (Digital Agricultural Techniques) gevolgd, waaronder bodemscans, vochtsensoren in combinatie met Delphy's QMS-water, digitale dronebeelden ten behoeve van wortelsnoei en vruchtdunning en digitale determinatie voor insecten.
De derde testcase wordt uitgevoerd in de akkerbouw. Daar worden deels dezelfde DAT's gemonitord - vochtsensoren met QMS-water en digitale dronebeelden - en daarnaast worden onder andere ook het nut van weerpalen en het gebruik van een BOS (beslissing ondersteunend systeem) beoordeeld.
De vierde en laatste Delphy testcase betreft de toepassing in de glastuinbouw. Een tomatenteler die werkt met QMS-Tomaat - waarbij de aansturing van de complete teelt grotendeels automatisch wordt aangestuurd - wordt vergeleken met een collega teler die op een traditionele manier werkt.


Om te bewijzen dat digitalisering werkt, wil QuantiFarm de effecten ervan onderzoeken, vergelijkbaar én praktisch toepasbaar maken

Tools binnen handbereik

Alle gegevens die over de testcases zijn verzameld, worden ingevoerd in de QuantiFarm Toolkit. Deze toolkit zal bestaan uit een reeks interactieve en gebruiksvriendelijke instrumenten voor landbouwers, adviseurs en beleidsmakers. Enkele voorbeelden zijn kosten- en batencalculators en benchmarking- en beleidsmonitoringinstrumenten die kunnen worden gedownload en hergebruikt - zelfs van platforms van derden en ook na de looptijd van het project.


De QuantiFarm Digital Innovation Academy ondersteunt agrarische ondernemers bij het kiezen van de meest geschikte technologieën. Daarvoor worden Train-the-Trainer-programma's voor adviseurs georganiseerd, die ondernemers kunnen ondersteunen bij hun beslissingen.

Bewijs

QuantiFarm hoopt het bewijs te leveren dat de toepassing van digitale technologieën landbouwers financieel voordeel oplevert en positieve gevolgen heeft voor de sociale en ecologische duurzaamheid van de landbouw. De ontwikkelingen van Quantifarm zijn ook online te volgen.


EU-Project Quantifarm

Het project is opgestart in juli 2022 en zal de gewasseizoenen 2023, 2024 en 2025 gaan monitoren. Quantifarm wordt uitgevoerd onder auspiciën van Horizon Europe, met een consortium van 32 partners. Hiertoe behoren landbouwers, adviseurs en wetenschappelijke onderzoeksinstellingen uit 20 landen, waaronder Finland, Griekenland, Bulgarije, België, Ierland, Spanje, Italië, Nederland, Frankrijk, Roemenië, Litouwen, Letland, Kroatië, Polen, Portugal, Slovenië, Servië, Cyprus, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER