Bemestingsvrije bufferstroken verplicht per 1 maart 2023
maandag 30 januari 2023
Geen uitstel; regels gelden ook voor onze sector
Afgelopen week werd duidelijk dat Nederland van de Europese Commissie definitief geen uitstel krijgt voor de aanleg van bufferstroken. De regels gaan op 1 maart 2023 in en gelden ook voor de boomteelt- en vaste plantensector, meldt de LTO Vakgroep Bomen en Vaste Planten.
De basisregel is dat langs alle waterlopen, waaronder sloten, een minimale bufferstrook van drie meter moet zijn op landbouwpercelen. Daar is bemesting niet toegestaan. Voor het toepassen van gewasbeschermingsmiddelen blijft de wetgeving gelden conform het Activiteitenbesluit Milieubeheer.
Vier procent en terugvalopties
Als bufferstroken meer dan vier procent van een perceel omvatten gelden er terugvalopties, waarbij de bufferstroken onder bepaalde voorwaarden smaller kunnen zijn. In geval van bufferstroken langs ecologisch gevoelige waterlopen geldt minimaal vijf meter zonder terugvaloptie. Voor de pot- en containerteelt geldt geen bemestingsvrije zone, maar wel eisen op het gebied van uitspoeling en het beperken van emissies.
Aanvullend gold voor het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) vanaf 2023 al als eis dat in bufferstroken ook geen gewasbescherming mag plaatsvinden. Verder gelden nog steeds de eisen voor teeltvrije zones bij gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. De verplichting tot inzaaien van vanggewas (per 1 oktober 2023) geldt niet voor winterteelten. Naar verwachting vallen alle teelten in in de boomkwekerij- en vaste plantensector daar onder.
Verlaging N-gebruiksnorm
De 'met nutriënten verontreinigde gebieden' zijn uitgebreid tot zo'n 42% van het Nederlands landbouwareaal in 2023. Dit heeft vooral te maken met de oppervlaktewaterkwaliteit. Op 1 januari 2024 moet een definitieve aanwijzing van deze gebieden hebben plaatsgevonden. In deze gebieden zal de gebruiksnorm gradueel worden verlaagd. Volgens LTO heeft deze 'korting op de N-gebruiksnorm' in 2023 en '24 vooral impact op de veeteeltsector; vanaf 2025 zal het grote impact hebben op de plantaardige sector.
Er zijn nog veel praktische vragen over de invulling van de bufferstroken, vanggewassen, winterteelten en de gevolgen voor de met nutriënten aangewezen gebieden. Voor meer gedetailleerde informatie over deze ontwikkelingen, zie de berichtgeving van LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen.
Bron: LTO Vakgroep Bomen, Vaste Planten en Zomerbloemen
Tip de redactie
|