Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Naktuinbouw: Japanse kever gevaarlijk voor boomkwekerijsector

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 31 januari 2023
136 sec


'Klein insect kan grote schade aanrichten'

Nederland is vrij van Japanse kever (Popillia Japonica), maar dat is volgens Naktuinbouw en andere organisaties geen reden om achterover te leunen. Als het beestje opduikt kan hij veel schade aanrichten, en ook de quarantainemaatregelen liegen er dan niet om.

Close up van de Japanse kever (foto: Katja Schulz via Wikimedia Commons)
Close up van de Japanse kever (foto: Katja Schulz via Wikimedia Commons)

Het fraaie kevertje lust erg graag de bladeren van veel plantensoorten. Alleen de nerven blijven over en zo kunnen ze een groot aantal planten in korte tijd helemaal kaal vreten. Bovendien eten ze graag bloemen en fruit. Ook de larven zijn vraatzuchtig: die voeden zich met wortels van gras, met een voorkeur voor vochtig grasland. Volgens deskundigen is de Japanse kever een 'klein insect dat grote schade kan aanrichten'.

Dit vindt de Japanse kever lekker

Volwassen Japanse kevers komen voor op zeer veel soorten planten, waaronder de esdoorn, witte paardenkastanje, berk, tamme kastanje, cypergrassen, aardbei, walnoot, appel, plataan, grassen, populier, kers, roos, braam, wilg, linde, iep en druif.
Een voor de kevers aantrekkelijk tuinbouwgewas met in de buurt vochtig grasland is de ideale landingsbaan voor de Japanse kever. Een beschrijving die sterk doet denken aan verschillende regio's in Nederland. Vandaar de extra alertheid van de Nederlandse boomkwekerijsector.

Verspreiding

De kever uit Noordoost-Azië vestigt zich langzamerhand ook in andere delen van de wereld, zoals in de VS, waar hij een ernstige plaag vormt. De kever kwam in 2014 'aan land' in de Europese Unie en heeft zich tot nu toe verspreid in Italië en Zwitserland. Binnen de EU heeft de Japanse kever de status 'quarantaine organisme', wat onder meer betekent dat er een meldings- en bestrijdingsplicht geldt wanneer de kever wordt gesignaleerd.


Transport

Deskundigen gaan ervan uit dat kevers zich vooral naar nieuwe gebieden verspreiden via planten- en goederentransport en mogelijk ook via vakantieverkeer. Ondanks dat slecht één enkele kever in Nederland is aangetroffen, in een insectenval op Schiphol in 2018, roept Naktuinbouw met name boomkwekers en fruittelers op om waakzaam te zijn. Alles om te voorkomen dat Popillia japonica zich hier kan vestigen. Als extra hulpmiddel daarbij werkt Herman Helsen, insectendeskundige bij de afdeling Open Teelten van Wageningen University & Research, aan een val die specifiek geschikt is voor de Japanse kever en zo weinig mogelijk bijvangst geeft van andere insecten. Daarmee kan de kever hopelijk in een tijdig stadium ontdekt worden, als die zich in Nederland probeert te vestigen.


Ingrijpende quarantainemaatregelen

Bij vermoeden van een vondst van Japanse kever moet dit direct worden gemeld bij NVWA of een keuringsdienst. Indien het inderdaad de gevreesde kever is, gelden verschillende maatregelen. Zo worden een besmette zone en een bufferzone ingesteld. Binnen die zones kunnen onde meer planten en bomen worden vernietigd en er moet intensief gemonitord worden. Ook zullen er handels- en vervoersbeperkingen gelden voor planten en bijvoorbeeld grond. De maatregelen vervallen pas nadat het gebied officieel vrij is verklaard van de kever.


Project Preventie Q-organismen

Voor de Nederlandse boomkwekerijsector is het cruciaal om de Japanse kever en andere Q-organismen zo vroeg mogelijk op te sporen bedreigingen proactief tegemoet te treden. Daarom is er het project "Bewustwording en preventie van Q-organismen in de boomkwekerijsector". Dat heeft als doel kennis te delen over Q-organismen bij alle schakels in de keten van de boomkwekerijsector. Ook wil het de sector motiveren om de introductie en verspreiding van Q-organismen te voorkomen.
Het project is een initiatief van vakorganisaties in de grootste boomteeltregio's: Tree Centre Opheusden, Treeport Zundert, Greenport Boskoop en Boomteeltstudieclub Horst aan de Maas, samen met LTO Vakgroep Bomen, Vaste planten en Zomerbloemen, handelsorganisatie Anthos, Naktuinbouw, NVWA, onderzoekers van Wageningen University & Research en ondernemers uit de boomteeltregio's. Meer informatie over dit project is de verkrijgen via Anneke van Dijk van de LTO Vakgroep.


Japanse kever, Popillia japonica - bron: Groen Kennisnet

Vier bedreigende Q-organismen

In het bewustwordingsproject wordt kennis gebundeld over vier Q-organismen die een grote bedreiging vormen voor de Nederlandse boomkwekerijsector: de Japanse kever (Popillia japonica), de Aziatische boktor (Anoplophora glabripennis), de Oost Aziatische boktor (Anoplophora chinensis) en de essenprachtkever (Agrilus planipennis). 'Deze organismen zijn minstens zo gevaarlijk als Xylella maar veel minder bekend'.

Lees meer over dit onderwerp

Naktuinbouw
Groen Kennisnet
NVWA

Bron: artikel van Wageningen Universiteit Research op Naktuinbouw.nl

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Cumela organiseert Demodag Biodiversiteit en Techniek
donderdag 29 augustus 2024
t/m vrijdag 30 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER