Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Groeiambitie Treeport Zundert

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 30 maart 2023
91 sec


Een sterk deelnemersveld maakt de Brabantse boomkwekerijsector toekomstbestendig

Onlangs mocht de Coöperatieve Vereniging Treeport Zundert het 150e lid verwelkomen. Naast bedrijven in en rond Zundert en grensstreek, sluiten ook bedrijven vanuit Midden-Brabant aan. Omdat de toekomst voor de sector uitdagend is, wil Treeport Zundert een zo sterk mogelijke positie verwerven. Dat kan met een sterk deelnemersveld en goede actieplannen.


Treeport werd opgericht in 2008 en organiseert activiteiten, initiatieven en projecten die bijdragen aan een gezonde boomkwekerijsector in de regio West-Brabant. De kracht van Treeport ligt in het samenwerken om de sector te versterken en te verankeren in de regio.

Actieplannen Boomteelt in de Treeportregio 2030

Vanuit de visie 'Boomteelt in de Treeportregio in 2030' zijn er actieplannen opgesteld waarin Treeportleden samenwerken om deze te realiseren. Deze plannen gaan over personeel, Smart Farming, duurzaamheid, omgeving, economie en teelt. Hieronder geeft Treeport een korte samenvatting van de plannen.

De kracht van Treeport ligt in het samenwerken om de sector te versterken en te verankeren in de regio

Personeel

Het vraagstuk personeel is veelzijdig: de medewerkers binnenboord houden, jongeren betrekken, zij-instromers mogelijkheden bieden, zorgen voor deeltijdvoorzieningen en oog voor arbeidsomstandigheden. Voorbeelden waar Treeport bij betrokken is zijn de jongerendag, Perspectief op Werk, branche-opleiding, stagiairs, afstudeeropdrachten, openstelling bedrijven tijdens kwekerijenloop.


Smart Farming

Bij Smart Farming hoort onder meer het digitaliseren van processen in de handelsketen en de robotisering van teelthandelingen. De kwekerij kenmerkt zich door enorme verscheidenheid aan processen en is daarmee erg uitdagend voor digitalisering en robotisering. Om deze uitdaging aan te gaan is samenwerking met andere sectoren belangrijk, waarbij gezamenlijke input het mogelijk maakt om toepassingen aan te passen aan de boomkwekerijen. Tijdens een Demodag Mechanische onkruidbestrijding en robotisering zijn resultaten hiervan te zien.


Duurzaamheid

De sector die de wereld vergroent wil zich meer profileren om uit te dragen welke duurzame inspanningen er worden geleverd. Projecten als Veenvrije potgrond en Smart Farming bijvoorbeeld, zijn in lijn met de duurzaamheidsdoelstellingen van de VN.


Omgeving

Boomkwekerijen leggen beslag op ruimte maar willen ook passen in de omgeving. Om dit in goede banen te leiden zet Treeport in op overleg met omwonenden en overige belanghebbenden.


Economie

Met ruim 350 kwekerijen in de regio West-Brabant en Noorderkempen is de boomkwekerij een belangrijke sector. Het is belangrijk om dat zo te houden. Het actueel houden van de juiste mix van producten houdt de regio interessant voor inkopers en daarmee de economie.


Teelt

Door collegiale samenwerking kan kennis over de juiste teeltwijze steeds verder worden verfijnd. Voordelen zijn onder meer duurzamer teeltmethoden, verbetering van de weerbaarheid van planten en ook kostenbesparing.


Om deze plannen te realiseren werkt Treeport met diverse werkgroepen en neemt deel aan divers overleg. Informatie-uitwisseling met leden vindt plaats via nieuwsbrieven, Treeportcafés en Tuinavonden.

Lidmaatschap

Het lidmaatschap voor Treeport staat open voor alle bedrijven die actief zijn in en rond de boomteelt. Meer informatie is te vinden via www.treeport.eu, of telefonisch via (+31)-(0)76-5995000.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER