Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Voor elk wat wils

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 29 juni 2023
89 sec


Een greep uit de nieuwigheden in de wereld van veredelaars en kwekers

De een zoekt de mooiste bloemkleur, de ander een compacte plant. Weer een ander wil planten die goed tegen droogte kunnen. Maar iedereen wil genieten van een mooie aanblik in de border, de tuin of het plantsoen. Ook bij de nieuwigheden is er voor elk wat wils.

Bloemen van <i>Plectranthus</i> 'Magic Mona Purple'
Bloemen van Plectranthus 'Magic Mona Purple'

Altijd op zoek naar nieuwe soorten

Wij krijgen nooit genoeg van nieuwe soorten en onze lezers ook niet. Stuur ons daarom tips (hanneke@nwst.nl) over de mooiste cultivars en de opvallendste (nieuwe) soorten die een plekje in de schijnwerpers verdienen. Dan zetten wij in het volgende nummer de bloemetjes weer buiten.

Rosa 'Green Summer' (VISallcover)

'Green Summer' wordt gelanceerd onder het merk 'Ceci n'est pas une rose': rozen die op het eerste gezicht niet op rozen lijken. 'Green Summer' beschikt over een aardige prijzenkast dankzij zijn ziekteresistentie, klimaatbestendigheid, groot aantal bloemen en gebruiksvriendelijkheid. Deze roos voelt zich op zijn plaats vooraan in een vasteplantenborder, perk of openbaar groen. Hij vormt een dicht tapijt van groene glanzende blaadjes waardoor onkruid geen kans heeft. Na kleine witte enkelvoudige roosjes volgen rode botteltjes in de herfst.


Veredelaar: Martin Vissers (Viva International)
Uitgangsmateriaal en/of eindproduct: Meerplant


Rosa 'Green Summer'

Plectranthus-hybride 'Magic Mona Purple'

Plectranthus 'Magic Mona Purple' lijkt magisch met zijn grote paarse bloemen. De paarse kleur komt terug op de onderkant van het blad. 'Magic Mona Purple' geeft zeer veel bloemen in de bloeiperiode, het najaar. De plant zelf is goed vertakt en wordt ca. 70 cm hoog en 60 cm breed. Deze plant is weliswaar niet winterhard, maar is wel een prachtige toevoeging aan de tuin of de vasteplantenborder en kan in een pot op het balkon of terras gezet worden.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: De Wet Plant Breeders
Uitgangsmateriaal/eindproduct: Biotope 45, Kebra


Plectranthus-hybride 'Magic Mona Purple' ('De Wet F'PBR) EU 56381

Craspedia globosa 'Golf Beauty'

Craspedia globosa 'Golf Beauty' is te herkennen aan de zilvergroene bladeren en de opvallende ronde bloemen. De bloemen van 'Golf Beauty' zien eruit als gele golfballetjes die boven de plant lijken te zweven. Het is letterlijk een blikvanger in bloembakken, potten en in het tuinperk. De plant staat het liefst in de zon of halfschaduw en laat van de zomer tot de eerste nachtvorst geurende ronde bloemen zien.


Kweker: AltaNova

Craspedia 'Golf Beauty'

Sarcococca hookeriana 'Purple Gem'

'Purple Gem' is bossig en heeft diep-paarsrode takken. Het blad is elegant: lang, glanzend en donkergroen. Van januari tot maart geeft 'Purple Gem' zeer veel geurende bloemen, wit met paarse puntjes. Deze Sarcococca heeft een goed wortelgestel en groeit in elk bodemtype, als het maar vochtig en goed doorlaatbaar is. 'Purple Gem' is ook geschikt voor een lage heg. Snoeien is niet nodig, maar kan eventueel na de bloei.


Licentiehouder: Plantipp
Veredelaar: Robert Rijnbeek
Uitgangsmateriaal/eindproduct: Biotope 45, Ronald Roos, R. van Opstal, Snepvangers, Van der Peijl, Willy de Nolf


Sarcococca hookeriana 'Purple Gem' ('PURPLERIJ1'PBR) EU 59941
Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER