Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Schoolbanken

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hein van Iersel, dinsdag 30 mei 2023
86 sec


Net een paar dagen geleden hebben wij het congres Minder Veen georganiseerd. Het was mooi geweest als wij de inhoud van dit congres in deze uitgave van Boom in Business hadden kunnen delen. Dat is helaas niet gelukt. U zult nog een beetje geduld moeten oefenen.


Het aardige van dit congres is dat het bijna per ongeluk is ontstaan. Aanvankelijk wilden wij een rondetafel-discussie rondom veenreductie organiseren. Toen de geplande 10 deelnemers ineens meer dan 70 inschrijvingen opleverden, hebben we de bakens maar verzet en de rondetafel-discussie omgedoopt in een mini-congres. Als die toestroom van geïnteresseerden iets bewijst, is het wel dat de peat free discussie uitermate hot is. Ook dat laat zich makkelijk verklaren.
De Engelse overheid toont zich - aangezet door allerlei natuurorganisaties - niet erg betrouwbaar en heeft de geplande regelgeving met betrekking tot veenreductie bijna vijf jaar naar voren gehaald. In Engeland betekent dat paniek In de tent. Maar niet alleen in Engeland. Ook op het Europese vasteland dat 80% van de boomkwekerijproductie van Verenigd Koninkrijk moet verzorgen. Alleen Nederland is al verantwoordelijk voor 30% Van de Britse behoefte. Overigens niet alleen in Engeland draait het speelveld. Ook Duitsland kent een heftige discussie op dit gebied.


Vooral in Engeland lijkt het gebruik van veen gelijk te gaan aan het gebruik van roundup

Die discussie wordt overigens in veel landen zonder enige nuance gevoerd. Vooral in Engeland lijkt het gebruik van veen gelijk te gaan aan het gebruik van roundup. Onzin natuurlijk, maar hoe verweer je je als sector tegen zo'n mening? Ik denk dat zoiets heel lastig is, zo niet onmogelijk. Vergelijkbaar met wat nu in Nederland gebeurt met boeren en stikstof.

Het lijkt onvermijdelijk dat veen uiteindelijk zal verdwijnen als belangrijkste grondstof voor boomkwekerij substraten

Hoe snel of hoe langzaam deze ontwikkeling richting veen vrij in de toekomst ook zal gaan, het lijkt onvermijdelijk dat veen uiteindelijk zal verdwijnen als belangrijkste grondstof voor boomkwekerijsubstraten. En dat betekent nogal dat. Tijdens het congres werd onder andere gesteld dat boomkwekers terug moeten naar de schoolbanken. Veen is niet alleen met afstand de beste grondstof voor een boomkwekerijsubstraat. Het is ook het meest vergevingsgezinde materiaal wat je maar kunt verzinnen. Veen buffert water en pH. Bij andere substraten zul je veel preciezer moeten doseren en je vocht, pH en EC in de gaten houden. Hernieuwbare substraten zullen - zo zeggen de deskundigen - veel minder constant in hun samenstelling zijn als de nu gangbare substraten. Wel zullen die nieuwe substraten over het algemeen veel droger van karakter zijn. Dat betekent in ieder geval vaker water geven. Net per se meer water geven, maar vaker kleine hoeveelheden.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER