Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Crop Controller: AI stuurt op klimaat in de glastuinbouw

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 25 mei 2023
83 sec


Dankzij kapitaalinjectie kan Blue Radix kunstmatige intelligentie in de tuinbouw verder ontwikkelen

Autonoom Telen, zo noemt specialist Blue Radix het werken met Artificial Intelligence in de (glas)tuinbouw. Het systeem Crop Controller is een datagestuurde oplossing voor schaalvergroting en kostenbesparing, ondanks toenemende tekorten aan kundig personeel.

Van links naar rechts: Laurens van der Spek (COO), Ronald Hoek (CEO) en Rudolf de Vetten (CPO)
Van links naar rechts: Laurens van der Spek (COO), Ronald Hoek (CEO) en Rudolf de Vetten (CPO)

Blue Radix werd opgericht in 2019 door Laurens van der Spek, Ronald Hoek en Rudolf de Vetten. Het bedrijf werkt sindsdien samen met telers om de waarde van AI-gedreven en Autonoom Telen te ontdekken en te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het bedrijf maakt bekend dat Navus Ventures en Investeringscoöperatie Horticoop investeren in Blue Radix en daarmee de verdere uitbouw van de diensten en de vergroting van de wereldwijde impact ondersteunen.

Crop Controller

In 2021 werd Crop Controller op de markt gebracht, een systeem om elke unieke teeltstrategie te optimaliseren en met inzet van AI in de praktijk te realiseren, zonder dat er mensen aan te pas komen.

Dankzij feedback van samenwerkende glastuinbouwbedrijven kan Blue Radix steeds verbeteringen doorvoeren in de technologie. Telers kunnen met die technologie hun productie en kwaliteit verhogen en gelijktijdig kosten verlagen, stelt het bedrijf.


Om Crop Controller te kunnen gebruiken is elke kas met een klimaatcomputer en internetverbinding geschikt. Het systeem streeft ernaar om het maximale uit beschikbare data te halen en resultaten te optimaliseren met de praktische toepassing van kunstmatige intelligentie. Crop Controller is ontwikkeld om ervoor te zorgen dat telers hun kennis en ervaring op de meest efficiënte manier moeten kunnen inzetten, zonder data met anderen te hoeven te delen.

Het systeem streeft naar maximale opbrengst uit beschikbare data, en resultaten optimaliseren met praktische toepassing van kunstmatige intelligentie

Investeerders

De nieuwe investeerders zijn Horticoop en Navus Ventures. Horticoop investeert namens 400 tuinbouwbedrijven in bedrijven die een positieve bijdrage leveren aan de tuinbouwsector: 'Blue Radix is koploper op het gebied van toegepaste kunstmatige intelligentie in de glastuinbouw. Bij Horticoop geloven we dat een versnelde technologische ontwikkeling noodzakelijk is om een nog duurzamere en productievere toekomst van de glastuinbouw mogelijk te maken.' Ook voor Navus Ventures past Blue Radix goed bij de eigen strategie: 'Blue Radix brengt operationele intelligentie en energie-efficiëntie naar de kas en gaat verder dan andere dataplatforms bij het inzetten van data in praktische toepassingen.'


Brein van de kas

Blue Radix creëert geautomatiseerde intelligentie voor bijna alle dagelijkse beslissingen en acties in kassen. Externe gegevens zoals het weer en energieprijzen worden gekoppeld aan eigen historische en actuele data over teelt en klimaat. Aan de hand daarvan worden dagelijkse acties automatisch aangestuurd. Het bedrijf vergelijkt Crop Controller daarom met een digitaal brein voor de kas.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER