Greenpeace laakt EU-export neonicotinoïden
maandag 22 mei 2023
EU werkt aan exportverbod
Neonicotinoïden zijn in de EU verboden als bestrijdingsmiddel in open teelten, omdat deze middelen schadelijk zijn voor bestuivers en daarmee ook voor natuur en voedselzekerheid. In niet-EU-landen als Brazilië, Indonesië en Argentinië gelden minder strenge regels. Uit onderzoek blijkt dat vanuit EU-landen veel neonicotinoïden worden geëxporteerd naar dergelijke landen.
Het gaat jaarlijks om meer dan 10.000 ton neonicotinoïden aan geplande export, zo becijferden Unearthed, de onderzoekstak van Greenpeace UK en de Zwitserse ngo Public Eye. Het grootste aandeel gaat naar Brazilië, en ook Argentinië, Zuid-Afrika, Ghana en Indonesië importeren flinke hoeveelheden. Volgens het onderzoek is België de grootste exporteur en spelen ook andere landen waaronder Nederland een 'significante' rol.
Minder strenge regels
Volgens Greenpeace gaat veel van deze export juist naar landen die een groot deel van de wereldwijde biodiversiteit herbergen, maar geen sterke regelgeving hebben om die biodiversiteit te beschermen. Neonicotinoïden worden veel gebruikt op fruit, groenten en granen.
Wetgeving export
Binnen de EU wordt gewekt aan wetgeving om naast het gebruik ook de export van deze categorie middelen naar buiten de EU te verbieden. Van begin mei tot eind juli 2023 loopt een openbare raadpleging voor een maatregel die de export van bepaalde middelen moet beperken 'om niet-EU-landen te beschermen tegen de negatieve effecten ervan op de menselijke gezondheid en het milieu.' Frankrijk is het eerste EU-land dat een nationaal exportverbod invoerde in 2022, met een sterke daling van de export als gevolg. Ook België en Duitsland hebben vergelijkbare plannen.
Neonicotinoïden
Veel voorkomende neonicotinoïden zijn thiamethoxam, imidacloprid en clothianidin, die sinds 2018 binnen de EU zijn verboden voor open teelten. Meer informatie over deze middelen is te vinden bij het Ctgb. De berichtgeving vanuit Greenpeace is hier te vinden.
|
Tip de redactie
|