Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Inzendingen keuring Plantarium|Groen-Direkt 12 juni

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, donderdag 1 juni 2023
388 sec


Eerste extra KVBC-keuring tijdens Zomerdagen

PlantariumGroen-Direkt hecht veel waarde aan het presenteren van nieuwigheden. Daarom is het extra keuringsmoment in juni in het leven geroepen. Dit jaar vindt het extra keuringsmoment voor het eerst plaats. Er zijn 15 inzendingen, die op 12 en 13 juni aan het vakpubliek worden gepresenteerd.

Agapanthus praecox Superb White
Agapanthus praecox Superb White

De keuringen zijn een opsteker voor het product en de inzender, en bieden het handelskanaal belangrijke informatie over de kwaliteiten en eigenschappen van noviteiten. Er zijn 15 inzendingen binnengekomen voor deze keuring van de Beste KVBC Nieuwigheid PlantariumGroen-Direkt. De prijsuitreiking vindt plaats op maandag 12 juni om 10.30 uur. Het publiek heeft tijdens de Zomerdagen op maandag en dinsdag gelegenheid om de winnaars en de overige inzendingen bekijken.

Nieuwe naam, nieuwe trofee

Op 12 juni maakt PlantariumGroen-Direkt de nieuwe overkoepelende naam van de keuringen bekend. Bij een nieuwe naam hoort ook een nieuw logo en een nieuwe trofee. Die worden voorafgaand aan de prijsuitreiking gepresenteerd.
Met deze nieuwe naam kunnen de keuringen nog meer uitgroeien tot een begrip voor exposanten, keuringsinstanties en het retailkanaal.

LEES OOK
Zomerdagen Groen-Direkt
22-05-2023 | AGENDA
21 sec

Hieronder een lijst van de inzendingen op alfabetische volgorde. De beschrijvingen zijn van de hand van de inzenders.

Agapanthus africanus 'Su Casa'

Agapanthus africanus 'Su Casa'

Agapanthus africanus 'Su Casa' is de blauwe variant van Agapanthus africanus 'Mi Casa'. 'Su Casa' geeft op iedere bladscheut 2 tot 3 bloemen, dit zorgt ervoor dat de plant op een P9 al 7 tot 8 bloemen geeft en als eindproduct in C2/C3 is het een zee van bloemen! Door deze bloeikracht is de plant veel sneller leverbaar dan andere Agapanthus soorten. Door de compacte groeiwijze (maximaal 60 cm hoog incl. bloem) is Agapanthus africanus 'Su Casa' ook logistiek gezien een geweldige aanvulling. Deze cultivar is geselecteerd uit meer dan 20.000 zaailingen in België. Het veredelingsproces was gericht op zoveel mogelijk bloemstelen en tegelijkertijd een plant die de pot snel vult en gezond is. De winner is Agapanthus BV uit Aalter (België), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.


Agapanthus 'DWAGHYB02' (BLACKJACK)

Agapanthus 'DWAGHYB02' (BLACKJACK)

Agapanthus 'DWAGHYB02' (BLACKJACK) is een Agapanthus die zijn naam eer aan doet. De bloemen en knoppen van BLACK JACK zijn zo donker paars dat ze bijna zwart zijn. De plant heeft een lange bloeiperiode met een goede herbloei en is zeer geschikt voor de vaste plantenborder, in pot op terras of in gemengde containers. BLACKJACK is hitte- en droogteresistent, heeft weinig last van ziekten en is aantrekkelijk voor bijen en vlinders. De plant wordt zo'n 80 cm hoog en 70 cm breed, houdt van een plek in de zon in een goed doorlatende grond en is winterhard tot circa -12°C. BLACKJACK is gewonnen door De Wet Plant Breeders uit Linbro Park (Zuid-Afrika) en kwekersrechtelijk beschermd. Hoogeveen Plants uit Hazerswoude-Dorp brengt hem in de handel en heeft hem tevens ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.


LEES OOK

Agapanthus 'AMDB002' (EVERPANTHUS POPPIN' STAR)

Agapanthus 'AMDB002' (EVERPANTHUS POPPIN' STAR)

Agapanthus 'AMDB002' (EVERPANTHUS POPPIN' STAR) is een mooie aanvulling op de Everpanthus® serie die bekend staat om hun lange bloeiperiode en goede herbloei. POPPIN' STAR heeft volle bloemhoofden en een overvloed aan gestreepte violetblauw met witte bloemen. De plant is winterhard tot circa -12°C, wordt zo'n 60 cm hoog en 70 cm breed en is hierdoor uitstekend geschikt voor de vaste plantenborder, in een pot op het terras of in gemengde containers. POPPIN' STAR is gewonnen door De Wet Plant Breeders uit Linbro Park (Zuid-Afrika) en kwekersrechtelijk beschermd. De plant wordt in de handel gebracht door Hoogeveen Plants uit Hazerswoude, die die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein.


Agapanthus praecox 'HPP4095' (AMOURETTE® SUPERB BLUE)

Agapanthus praecox 'HPP4095' (AMOURETTE® SUPERB BLUE)

Agapanthus praecox 'HPP4095' (AMOURETTE® SUPERB BLUE) is erg rijkbloeiend, heeft stevige takken en geeft na de bloei mooie decoratieve zaaddozen. Hierdoor kan er lang van de plant worden genoten. Het gewas kan goed tegen de hitte en heeft niet veel water nodig. AMOURETTE SUPERB BLUE is kwekersrechtelijk beschermd en is gewonnen door Highlands Potplants uit 's-Gravenzande die de plant ook in de handel brengt en heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.


Agapanthus praecox 'HPP4087' (AMOURETTE® SUPERB WHITE)

Agapanthus praecox 'HPP4087' (AMOURETTE® SUPERB WHITE)

Agapanthus praecox 'HPP4087' (AMOURETTE® SUPERB WHITE) is erg rijkbloeiend en bloeit vroeg. Dit ras geeft een tweede flush bloemen met kortere lengte waardoor er op één plant op verschillende hoogte bloemen bloeien. Het gewas kan goed tegen de hitte en heeft niet veel water nodig. AMOURETTE® SUPERB WHITE is gewonnen door Highlands Potplants uit 's-Gravenzande die de plant ook in de handel brengt en heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd.


Camellia japonica 'Plateau' (FEMME FATALE®)

Camellia japonica 'Plateau' (FEMME FATALE®)

Camellia japonica 'Plateau' (FEMME FATALE®) heeft glanzend donkergroen blad versierd met bordeauxrode nieuwe scheuten. Deze warme kleuren lopen prachtig in elkaar over dankzij de rechtopstaande, bossige groei. In de lente verschijnen de opvallende en grote donkerrode, dubbele bloemen die mooi combineren met het donkergroene en bordeauxrode blad. De plant wordt 120 cm hoog en 70 cm breed. Als groenblijvende struik geeft FEMME FATALE® het hele jaar door kleur aan de tuin. De plant is winterhard genoeg voor de meeste klimaten (tot -12°C), kan goed tegen de zon maar staat het liefst in de halfschaduw. De plant is gewonnen door Dr. Jiyin Gao uit China. Deze Camellia wordt in de handel gebracht door Snepvangers Tuinplanten, Molenschot. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.


LEES OOK

Hydrangea macrophylla 'Hokomamipe' (MIDNIGHT PEARL)

Hydrangea macrophylla 'Hokomamipe' (MIDNIGHT PEARL)

Hydrangea macrophylla 'Hokomamipe' (MIDNIGHT PEARL) is een prachtige compacte macrophylla met een bijzondere bloem-blad combinatie. De bloemen zijn wit van kleur en hebben een minuscule rode rand. Het blad is gevederd en heeft een intens donkergroene kleur die mooi contrasteert met de bloemen. MIDNIGHT PEARL is gewonnen door HOKO Breeding uit Aalsmeer en kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. Kolster uit Boskoop heeft de plant ingezonden voor de nieuwighedenkeuring. Gebr. De Jong uit Boskoop brengt hem in de handel.


Hydrangea macrophylla 'SMNHML' (FLAIR&FLAVOURS® RASPBERRY LEMONADE)

Hydrangea macrophylla 'SMNHML' (FLAIR&FLAVOURS® RASPBERRY LEMONADE)

Hydrangea macrophylla 'SMNHML' (FLAIR&FLAVOURS® RASPBERRY LEMONADE) is een winterharde en zeer rijkbloeiende hortensia met sterke takken en mooie volle bolvormige bloemen met een prachtige framboosrode kleur. Raspberry Lemonade heeft een van nature zeer gedrongen compacte groeiwijze en zeer gezond glanzend blad wat voor de potkweek een enorm voordeel is. Raspberry Lemonade is zowel geschikt voor in een pot op het terras als voor in de tuin. Bloeit de hele zomer lang! Deze Hydrangea is gewonnen door Mr. T. Wood van Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant is ingezonden voor de nieuwighedenkeuring door Valkplant uit Hazerswoude-Dorp.


Hydrangea paniculata 'Couharie' (PETITE® CHERRY)

Hydrangea paniculata 'Couharie' (PETITE® CHERRY)

Hydrangea paniculata 'Couharie' (PETITE® CHERRY) is een compact groeiende hortensia die makkelijk vertakt en rijk bloeit. De bloemknoppen verschijnen al vanaf half mei en half juni staat de plant in volle bloei. De bloemen verkleuren van limoengroen naar rood in september. Door zijn compacte vorm (tot 50 cm hoog en 40 cm breed) is de plant zeer geschikt voor vakbeplanting. Uiteraard kan deze hortensia ook goed in een pot op het balkon of terras worden toegepast. Voor PETITE® CHERRY zijn zowel lage (tot -25°C) als hoge temperaturen geen enkel probleem. De plant is gewonnen door LilaVeronica (Jacques Couturieux) uit Moyenmoutier (Frankrijk). Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. PETITE® CHERRY wordt in de handel gebracht door P.W. Captein & Zn. uit Alphen aan den Rijn en Breederplants uit Gouda, die de plant heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.


Hydrangea serrata 'SMNHSI' (FLAIR&FLAVOURS® FROZEN SMOOTHIE)

Hydrangea serrata 'SMNHSI' (FLAIR&FLAVOURS® FROZEN SMOOTHIE)

Hydrangea serrata 'SMNHSI' (FLAIR&FLAVOURS® FROZEN SMOOTHIE) is werkelijk een unieke hortensia die zowel aan de top van de tak als langs de hele stengel bloemen geeft. De plant bloeit vanaf het voorjaar tot de eerste vorst met grote schermbloemen die ofwel roze (neutrale/alkalische grond) ofwel lavendelblauw (zure grond) zijn. Het levendige donkerrode blad in de herfst maakt FROZEN SMOOTHIE van het voorjaar tot de herfst een aantrekkelijke plant voor in de tuin of op het terras. Deze Hydrangea is gewonnen door Mr. T. Wood van Spring Meadow Nursery uit Grand Haven (USA), kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant is ingezonden voor de nieuwighedenkeuring door Valkplant uit Hazerswoude-Dorp.


Rhododendron simsii 'HORT06' (HORTINNO CASCADULA)

Rhododendron simsii 'HORT06' (HORTINNO CASCADULA)

Rhododendron simsii 'HORT06' (HORTINNO CASCADULA) is een relatief goede winterharde tuinazalea die wordt gekenmerkt door een waterval van hangende bloemen. De bloemen zijn fuchsia roze van kleur en het kleine, ellipsvormige blad is donkergroen. Deze hangazalea is vernieuwend in zijn soort en kan in volle grond, maar ook als hangplant in een pot op het terras worden toegepast. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Hortibreed uit Lochristi (België), die de plant ook heeft ingezonden voor de nieuwighedenkeuring.


Rosa 'Lexander' (ISN'T SHE® BEAUTIFUL)

Rosa 'Lexander' (ISN'T SHE® BEAUTIFUL)

Rosa 'Lexander' (ISN'T SHE® BEAUTIFUL) is geselecteerd vanwege de compacte plantopbouw en sterke plantgezondheid. Rosa ISN'T SHE® BEAUTIFUL bloeit gemakkelijk, zeer gelijkmatig en rijk met helder oranje bloemen, die een mooi contrast vormen met het donkergroene blad. De plant blijft compact en heeft daardoor een optimale beladingsgraad. Van nature vertakt ISN'T SHE® BEAUTIFUL gemakkelijk waardoor er minder snoei noodzakelijk is. De plant is niet gevoelig voor ziekten en plagen en is optimaal te kweken in een 2 of 3 liter pot. Deze roos is gewonnen door Jan Spek Rozen uit Boskoop. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant wordt in de handel gebracht door o.a. Weber Stekcultures uit Erica, Ball Colegrave uit Banburry (UK) en Willy de Nolf uit Waregem, België. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft hem ingestuurd voor de nieuwighedenkeuring.


Rosa 'Spekdivared' (ISN'T SHE® LOVELY)

Rosa 'Spekdivared' (ISN'T SHE® LOVELY)

Rosa 'Spekdivared' (ISN'T SHE® LOVELY) heeft een compacte plantopbouw en sterke plantgezondheid. Rosa ISN'T SHE® LOVELY bloeit gemakkelijk, zeer gelijkmatig en rijk met zeer donkerrode bloemen, die een mooi contrast vormen met het donkergroene blad. De plant blijft compact en heeft daardoor een optimale beladingsgraad. Van nature vertakt ISN'T SHE® LOVELY gemakkelijk waardoor er minder snoei noodzakelijk is. De plant is niet gevoelig voor ziekten en plagen en is optimaal te kweken in een 2 of 3 liter pot. Deze roos is gewonnen door Jan Spek Rozen uit Boskoop. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant wordt in de handel gebracht door o.a. Weber Stekcultures uit Erica, Ball Colegrave uit Banburry (UK) en Willy de Nolf uit Waregem, België. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft hem ingestuurd voor de nieuwighedenkeuring.


Rosa 'Spekdivayel' (ISN'T SHE® WONDERFUL)

Rosa 'Spekdivayel' (ISN'T SHE® WONDERFUL)

Rosa 'Spekdivayel' (ISN'T SHE® WONDERFUL) is geselecteerd vanwege de compacte plantopbouw en sterke plantgezondheid. Daarnaast bloeit Rosa ISN'T SHE WONDERFUL gemakkelijk, zeer gelijkmatig en rijk met heldergele bloemen, die een mooi contrast vormen met het donkergroene blad. De plant blijft compact en heeft daardoor een optimale beladingsgraad. Van nature vertakt ISN'T SHE® WONDERFUL gemakkelijk waardoor er minder snoei noodzakelijk is. De plant is niet gevoelig voor ziekten en plagen en is optimaal te kweken in een 2 of 3 liter pot. Deze roos is gewonnen door Jan Spek Rozen uit Boskoop. Kwekersrechtelijke bescherming is aangevraagd. De plant wordt in de handel gebracht door o.a. Weber Stekcultures uit Erica, Ball Colegrave uit Banburry (UK) en Willy de Nolf uit Waregem, België. Van Vliet New Plants uit Stroe heeft hem ingestuurd voor de nieuwighedenkeuring.


Tradescantia 'JS Brainstorm' (Andersoniana Group)

Tradescantia 'JS Brainstorm' (Andersoniana Group)

Tradescantia 'JS Brainstorm' (Andersoniana Group) heeft grote, magenta-paarse bloemen en een grote hoeveelheid bloemen per bloemhoofd. Door deze hoeveelheid bloemen per bloemhoofd bloeit 'JS Brainstorm' wel zes maanden, van juni tot eind november. Daarnaast heeft deze Tradescantia aantrekkelijke, donkerpaarse bloemknoppen. 'JS Brainstorm' wordt 50 cm hoog en 40 cm breed, kan zowel in de volle zon als halfschaduw in elke, vochtige grond en is winterhard tot -30 ºC. De plant is kwekersrechtelijk beschermd en gewonnen door Spruyt Select uit Buggenhout (België). Deze Tradescantia wordt in de handel gebracht door Natuurlijk Hopmans uit Wieringerwerf en BD Rijnbeek Boomkwekerijen uit Boskoop. Het management loopt via Plantipp uit IJsselstein die de plant ook heeft ingezonden voor de keuring.


LEES OOK

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER