Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Arjan Kuppens: 'Voed eerst de bodem, in het verlengde de plant'

ARTIKEL
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Jan van Staalduinen, donderdag 29 juni 2023
213 sec


Organische meststoffen en biostimulanten slaan aan in boomkwekerij

Op 1 januari werden de bedrijfsonderdelen Ferm O Feed en PHC van Den Ouden Groep formeel samengevoegd tot Den Ouden GrowSolutions. Hierdoor kan de groene tak van het familiebedrijf nog effectiever inzetten op duurzame teeltwijzen en weerbare planten. 'Dat is goed nieuws voor het milieu, voor de gewassen en voor het bedrijfsresultaat van de kweker', stelt Arjan Kuppens. Hij gaat in op de toepassing van organische meststoffen, bodemverbeteraars en biostimulanten in de boomkwekerij.

Teeltadviseur Arjan Kuppens van Den Ouden GrowSolutions staat voor een organische totaaloplossing in diverse teelten.
Teeltadviseur Arjan Kuppens van Den Ouden GrowSolutions staat voor een organische totaaloplossing in diverse teelten.

'Ons uitgangspunt is ontleend aan de natuur: je moet eerst de bodem voeden en de juiste groeicondities scheppen voor een gezonde groei en ontwikkeling van bomen en planten. Vervolgens is het een kwestie van onderhouden en bijsturen wanneer de plant wat extra voeding of ondersteuning nodig heeft. Als je de organische benadering goed en consequent doorvoert, krijg je sterkere planten die ongestoord groeien en zich beter kunnen verweren tegen ziekten, plagen en stresssituaties zoals hitte en droogte. Daar ligt ook de winst voor de kweker.'

Uit bovenstaande woorden blijkt dat Arjan Kuppens, teeltadviseur boomkwekerij, vaste planten en openbaar groen bij Den Ouden GrowSolutions, staat voor zijn zaak. Hij baseert zich op de inmiddels ruime ervaring die is opgedaan in onderzoek én in de praktijk. Bij Ferm O Feed lag de nadruk van oorsprong wat meer op organische meststoffen en bodemverbeteraars. PHC was onder leiding van oprichter Pius Floris (inmiddels teruggetreden) een grensverleggende pionier in bodembiologie, waaronder mycorrhiza. Vaste en vloeibare organische meststoffen van plantaardige oorsprong en biostimulanten vulden het programma aan.

Alles onder één dak

Hoewel de merknamen van Ferm O Feed (Fertiplus) en PHC blijven bestaan, zijn de beide teams nu samengevoegd onder één dak en is de businessunit omgedoopt tot Den Ouden GrowSolutions. 'Eén loket biedt meer duidelijkheid voor de markt én voor onszelf', zegt Kuppens. 'Wij staan voor een organische totaaloplossing voor diverse teelten. Bovendien werkt het een stuk efficiënter. Dat is ook wenselijk, want we groeien aan alle kanten. De boomkwekerij heeft onze producten ook ontdekt en daar zijn we hartstikke blij mee.'


Breed assortiment

Op de vraag welke producten dat zijn, antwoordt de teeltadviseur: 'Teveel om hier allemaal uitgebreid te bespreken, want het assortiment is zeer breed en afgestemd op een veelheid van toepassingsgebieden en klimaatzones. Laat ik me voor een goed begrip beperken tot de belangrijkste organische meststoffen en biostimulanten voor de boomkwekerij in Nederland, met de nadruk op toepassingen in het voorjaar en in de zomer.'


Voorjaars- en zomerbemesting

Het voorjaar vormt voor gewassen van jong tot (bijna) leverbaar de start van het groeiseizoen. Uitgaande van een reeds gevestigde goede bodemstructuur en -biologie ligt de nadruk op het aanvullen van de nutriëntenvoorraad en het inbrengen van extra organische stof vanuit organische componenten.


'OPF Granulaat voorziet in een volledige startgift van nutriënten'

'Daarin zien we een trend dat er naast plantaardige meststoffen ook dierlijke meststoffen en compost worden toegepast om de bodem en het bodemleven te voeden, zowel in de volle grond als in containerteelten', zegt Kuppens. 'Wij kunnen in alle drie voorzien. Zo is OPF Granulaat gemaakt van plantaardige reststromen, waaronder suikerriet. Afhankelijk van de precieze dosering en samenstelling - er zijn meerdere varianten leverbaar - voorzien ze in een volledige startgift van nutriënten. De aanwezige suikers en aminozuren stimuleren het bodemleven, wat de mineralisatie van stikstof bevordert. Hierdoor komt dit cruciale element sneller beschikbaar in een voor de plant opneembare vorm.' Circa 50 procent van de stikstof komt vrij gedurende de eerste vier weken. De balans tussen specifieke suikers en aminozuren moet goed zijn. Daar is in het verleden al veel onderzoek naar gedaan door het bedrijf.'

Bladmeststoffen en fulvine

De startgift met OPF Granulaat - eventueel aangevuld met organische mestkorrels en/of compost - krijgt later in het voorjaar en in de zomer een goed vervolg met vloeibare OPF-(blad)meststoffen, verrijkt met fulvine. Fulvine is verwant aan humuszuur. Het bestaat uit kleine, van nature in de bodem voorkomende deeltjes die een sleutelrol spelen in zowel bodem- als plantprocessen.
De teeltadviseur: 'Het bevordert een goede balans van voor de plant opneembare mineralen in de wortelomgeving en zorgt voor efficiëntere opname. Daar heb je extra profijt van wanneer het warmer wordt en de plant gevoeliger wordt voor stress. Vloeibare OPF met fulvine is goed opneembaar door de plant en kan zowel worden toegepast via gewasbespuiting als via fertigatie. Je kunt het dus heel flexibel toepassen, desgewenst op specifieke partijen planten en bomen.'
Voor containerteelten, die vaak gevoeliger zijn voor stresssituaties dan planten en bomen in de volle grond, adviseert Kuppens om uit te gaan van een lagere basisbemesting en herhaalde bijbemesting met OPF vloeibaar.


Biostimulanten

Biostimulanten zijn bedoeld om de natuurlijke weerstand van planten te ondersteunen, met name tegen abiotische stress. Afhankelijk van de aard van het product kunnen ze ook de opname van specifieke nutriënten bevorderen, zoals calcium, en kwaliteitskenmerken verbeteren. Den Ouden GrowSolutions biedt voor deze doeleinden onder andere Natural Green en ColorTect aan.
De verschillende sporenelementen in Natural Green zijn onmisbaar voor gezonde en weerbare gewassen. Dit product wordt toegediend via gewasbespuiting. De opgeloste calcium- en magnesiumdeeltjes worden goed opgenomen via het blad en worden vervolgens door de plant heen verspreid naar de plaatsen waar ze nodig zijn.


Harpine is interessant omdat het de natuurlijke weerbaarheid van de plant ondersteunt

ColorTect bevat harpine, specifieke mineralen en fulvine. Deze combinatie wordt zeer gewaardeerd in onder andere de fruitteelt, vanwege de gunstige invloed op de vruchtkleur, afrijping en bewaarbaarheid van de vruchten. Voor boomkwekerijgewassen is vooral het eiwit harpine interessant, omdat dit de natuurlijke weerbaarheid van de plant ondersteunt.

Meer over mycorrhiza

Mycorrhiza en andere hulpkrachten

Het bedrijf in Schijndel levert ook een uitgebreid gamma mycorrhiza-producten, rhizobacteriën en aanvullende natuurlijke biostimulanten en plantextracten, onder andere op basis van zeewier.
'Mycorrhiza's zijn schimmels die in symbiose leven met plantenwortels', legt de teeltadviseur uit. 'Ze zijn ragfijn, reiken veel dieper dan de fijnste plantenwortels en kunnen het opnamebereik voor water en voedingsstoffen zeven keer zo groot maken. Ze worden daarom hoofdzakelijk toegepast in de volle grond, liefst in het voorjaar. Ook andere producten worden steeds vaker en breder toegepast, op basis van specifieke behoeften of omstandigheden. Dan heb je het meer over maatwerk. Wie daar interesse in heeft of gewoon wil weten hoe op organische wijze betere teeltresultaten kunnen worden geboekt, moet maar eens kijken op de website of rechtstreeks contact opnemen. Het is eenvoudiger dan menigeen denkt.'


Meer weten? Kijk op de website van Den Ouden Groep of neem contact op met Luuk Braam, commercial manager bij Den Ouden GrowSolutions: l.braam@denoudengroep.com, tel. 06 - 8212 1372.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

download artikel

Tip de redactie

Meld je aan voor onze digitale nieuwsbrief.
AGENDA
ISU Summer Days van 11-15 augustus 2024 in Angers, Frankrijk
zondag 11 augustus 2024
t/m woensdag 14 augustus 2024
PlantariumGroen-Direkt Najaarseditie 2024
woensdag 21 augustus 2024
t/m donderdag 22 augustus 2024
Innovatiedag Opheusden
woensdag 4 september 2024
Innovatiedag Horst a/d Maas
donderdag 5 september 2024

ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER