Whatsapp Facebook X LinkedIn RSS feed

Sneller aan de slag met duurzaam verpakken

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, maandag 10 juli 2023
71 sec


Tien verpakkingsbedrijven tekenden de intentieverklaring om verduurzaming van verpakkingen te versnellen

Horti Sustainable Packaging Initiative is de naam van de afspraak om samen de schouders te zetten onder een snellere overgang naar verpakkingen in de sierteelt die het milieu zo weinig mogelijk belasten.

De ondertekenaars van het HSPI
De ondertekenaars van het HSPI

Op dinsdag 4 juli tekenden tien verpakkingsproducenten en -leveranciers de intentieverklaring voor het Horti Sustainable Packaging Initiative (HSPI) bij Paardekooper Horti. De ondertekenaars willen gezamenlijk verduurzaming van verpakkingen versnellen en daarmee een actieve bijdrage leveren aan de toekomst van de sierteeltsector.

Uitdaging

Een jaar geleden werden de deelnemende bedrijven uitgedaagd door Dutch Flower Group om - naar voorbeeld van het door hen in 2013 mede opgerichte Floriculture Sustainability Initiative (FSI) - te onderzoeken hoe zij met elkaar kunnen samenwerken aan de verduurzaming van de sierteeltsector.


De ambities van het HSPI zijn via een haalbaarheidsstudie geleidelijk vorm gegeven, waarbij een verscheidenheid aan expertise van zowel binnen- als buiten de sierteelt geraadpleegd is. De focus ligt op drie thema's: ketentransparantie & certificering, circulariteit in materialen en verpakkingen en life cycle assessments.

Samenwerking is de sleutel

Vanuit de consument, overheden en de sierteeltketen, komen steeds hogere eisen voor het gebruik van verpakkingen. Met dit besef hebben de deelnemers van het HSPI doelstellingen opgesteld die vooruit lopen op wetgeving en ambities: zij zien samenwerkingen binnen de keten als dé sleutel om deze te realiseren. Marcel Zandvliet, CMO/CSO van Dutch Flower Group, aanwezig bij de ondertekening, benadrukte ook het belang van verdergaande samenwerking in de verpakkingssector om wereldwijd impact te maken op het gebied van duurzaamheid en standaardisering.


Ondertekenaars

De ondertekenaars zijn Dillewijn Zwapak, Broekhof Verpakkingen, DecoWraps, Koen Pack, Chrysal International, Modiform, Twinpack, Desch-Plantpak, JBB Pack, Floralife en Stichting Greenport Aalsmeer. Greenport Aalsmeer zal als onafhankelijke partij sturing geven aan het programma.

Duurzame toekomst

Gido Oude Kotte, voorzitter van Stichting Greenport Aalsmeer en burgemeester van Aalsmeer, heeft zijn handtekening ook onder de samenwerking gezet. Hij hoopt dat de ondertekenaars met het HSPI gaan samenwerken aan echte vernieuwingen om de sierteelt wereldwijd een duurzame toekomst te geven.


De ondertekening is het startschot om aan de slag te gaan met het uitwerken van een plan van aanpak voor de komende jaren en een begin te maken met de uitvoering van verschillende projecten.

Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER