Whatsapp Facebook X LinkedIn Instagram RSS feed

Vandalen vernielen kerstbomen bij kwekerij Brinkman in Apeldoorn

NIEUWS
Facebook Twitter Linkedin Whatsapp
Hanneke Tax, dinsdag 29 augustus 2023
59 sec


Duizenden bomen onverkoopbaar, schade kan in de tonnen lopen

Op verschillende velden binnen de gemeentegrenzen van het Gelderse Apeldoorn zijn afgelopen weekend duizenden kerstbomen vernield. Toppen zijn eruit geknipt en gif maakt andere bomen bruin. Kweker Gerrit Brinkman begrijpt er niets van: 'Wie doet nu zoiets?'

De kerstbomen met geknakte top
De kerstbomen met geknakte top

De percelen zijn eigendom van Gerrit Brinkman, die zich heeft gespecialiseerd in kerstbomen. De toppen van zo'n 5000 kerstbomen in Wenum Wiesel zijn eraf geknipt en op zeker 2000 bomen in Beemte Broekland is iets schadelijks gespoten, waardoor de bomen bruin verkleuren. Duizenden kerstbomen zijn onverkoopbaar. 'Dit kan mijn bedrijf de kop kosten,' vreest Brinkman. Tegelijk krijgt Brinkman veel behulpzame en verontwaardigde reacties waarin sommige mensen zeggen: doe mij dit jaar maar zo'n boom zonder top!

Gerrit Brinkman bezoekt het veld met beschadigde bomen

'Kom als je lef hebt'

De politie doet onderzoek en beschikt daarbij over camerabeelden. Een woordvoerder van de politie stelt dat de schade voor de ondernemer in de tienduizenden euro's loopt, maar Brinkman zelf denkt dat hij alles bij elkaar opgeteld zeker al een ton aan schade heeft opgelopen, wat nog kan oplopen tot meerdere tonnen.
Wat voor motief de daders hebben is onduidelijk. Kweker Brinkman begrijpt het ook niet: 'Hebben jullie wat tegen mij, kom dan als je lef hebt. Maar niet op deze manier', stelt hij. Het bedrijf richt zich via Facebook tot de daders: 'Afgelopen week zijn bij ons minimaal 5 tot 6000 stuks kerstbomen Omorika 150/175 de koppen afgeknipt en gebroken. De daders kunnen zich persoonlijk melden bij de politie Apeldoorn. Beelden zullen na geen melding op Facebook geplaatst worden en (zij) zullen door politie vervolgd worden.'


Als gevolg van een schadelijke stof kleuren veel kerstbomen op het Apeldoornse perceel bruin

Getuigen

Er is nog niemand aangehouden en volgens een woordvoerder is ook het motief achter de daad niet bekend. De politie roept getuigen op om zich te melden en zegt er alles aan te doen om de zaak op te lossen.


Om te kunnen reageren moet je zijn ingelogd.   LOGIN   of maak gratis een account aan.

REACTIES
Er zijn nog geen reacties.

Tip de redactie


ONDERDELEN
Archief
Dossiers
GIP
OVER ONS
Over ons
Duurzaamheid & NWST
Contact
Het team
ADVERTEREN EN ABONNEREN
Fysiek abonnement
Digitaal abonnement
Abonneren nieuwsbrief
Adverteren
Verschijningsdata
MEER
Redactionele spelregels
Algemene voorwaarden
Disclaimer
Privacy
Cookies
ONDERDELEN
OVER ONS
ADVERTEREN EN ABONNEREN
MEER